Veel gestelde vragen digitale parkeervergunning

Waarom heeft ParkeerService persoonsgegevens nodig? 

Om te beoordelen of iemand in aanmerking komt voor een bepaald soort parkeervergunning, moet gecontroleerd worden of de aanvrager aan de voorwaarden voldoet. Zo is het bijvoorbeeld nodig dat er een leaseverklaring gegeven wordt, als de auto niet op naam van de aanvrager staat. Daarnaast vraagt ParkeerService ook om een telefoonnummer en e-mailadres om bij vragen contact met iemand op te kunnen nemen. Op dit moment wordt opnieuw gekeken of alle uitgevraagde onderdelen noodzakelijk zijn om een vergunning aan te vragen. Dit gebeurt omdat in de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) staat dat organisaties een verplichting hebben om zo min mogelijk gegevens te vragen. 

Mogen de persoonsgegevens zomaar worden opgeslagen? 

Bij het aanvragen van een vergunning mogen uw persoonsgegevens opgeslagen worden. Dit is zelfs noodzakelijk voor het beoordelen of u in aanmerking komt voor een vergunning. ParkeerService werkt volledig volgens de Europese privacy wet (de AVG/ Algemene Verordening Persoonsgegevens). 

Worden de persoonsgegevens wel veilig bewaard? 

ParkeerService heeft onlangs voor het parkeervergunningsysteem een veiligheidscertificaat ontvangen (ISO 27001). Dit is een keurmerk dat aangeeft dat de informatiebeveiliging op orde is. 

Hoe zit het met alle andere gemeenten die aangesloten zijn bij ParkeerService? 

Bij ParkeerService zijn 11 andere gemeenten aangesloten. Deze gemeenten hebben allemaal een verwerkersovereenkomst afgesloten met ParkeerService. Dat betekent dat zij toestemming geven voor het gebruik/verwerken van gegevens van inwoners. ParkeerService werkt volgens de Europese privacy wet (de AVG/ Algemene Verordening Persoonsgegevens). Gemeenten hebben de verplichting vanuit de AVG om zo min mogelijk gegevens te gebruiken. 

Digitalisering

Vanaf wanneer worden de digitale vergunningen ingevoerd? 

De digitale vergunning gaat in per 1 januari 2022. Dit is besloten omdat de zomer een drukke periode is voor velen. Corona maatregelen worden versoepeld, er komen weer toeristen en bezoekers naar onze gemeente en veel inwoners en ondernemers maken plannen voor de vakantieperiode. Voor alle partijen is het beter om de overstap naar een digitale vergunning op een rustiger moment te maken. 

Hoe weet ik wanneer ik een nieuwe digitale vergunning kan aanvragen? 

Gemeente Bergen informeert u tijdig wanneer dit mogelijk is via een huis-aan-huis-brief, de gemeentepagina in de krant, de gemeentewebsite en sociale media.