Recreatieve verhuur van 'gewone woningen'

De gemeente Bergen gaat het recreatief verhuren van woningen met de bestemming (tweede) woning reguleren vanaf 1 april 2021. 

Meer woningen voor woningzoekenden

De belangrijkste reden om dit te doen is dat recreatieve verhuur van gewone woningen overlast voor de omgeving geeft door het komen en gaan van mensen die vakantie vieren. Daarnaast zorgt het aan banden leggen van recreatief verhuren van woningen voor meer woningen op de woningmarkt. In Bergen is het namelijk moeilijk om een woning te vinden. De doorstroming van woningen komt met deze maatregel meer op gang. 
 

Registratie- en meldplicht voor recreatieve verhuur

Ben je eigenaar van een (tweede) woning en wil je je huis toch een tijdje verhuren? Dat blijft mogelijk, voor een maximum van 63 nachten. In het voorjaar van 2021 is het mogelijk om via de website een registratienummer te ontvangen.

Planning

Planning is dat het vanaf 1 april 2021 mogelijk is om u als woningeigenaar te registreren en de recreatieve verhuur te melden. Vanaf dat moment gaat de gemeente hierop toezien en waar nodig handhaven. Op deze website en waar mogelijk per bewoner houden wij u op de hoogte.

Bestanden verhuur woning