Financiële tegemoetkoming
De gemeente Bergen wil alles op alles zetten om ondernemers en het maatschappelijk middenveld op lokaal niveau verder te helpen.
Eenmalige korting op de huur
De raad van Bergen heeft op 25 juni besloten om alle huurders van de gemeente in de getroffen sectoren, zoals cultuur, sport, welzijn, commercieel en strand een eenmalige korting van 2 maanden huur te geven met een maximum van € 2.000. De huurders ontvangen hiervoor een creditnota.
Aanvullende financiële tegemoetkoming
Een huurder of gesubsidieerde organisatie in de categorie cultuur, sport of welzijn kan in afwijking van de € 2.000-regeling een aanvullende financiële tegemoetkoming te ontvangen. Hiervoor dient de organisatie een crisisbegroting in. Hieronder leest u daar alles over.
Aanvragen indienen voor 15 september
Aanvragen moeten vóór 15 september zijn ingediend via info@bergen-nh.nl onder vermelding van ‘Crisisbegroting Coronamaatregelen’.
Reactie uiterlijk 15 oktober
Uiterlijk 15 oktober nemen wij een besluit op uw crisisbegroting. Over dit besluit informeren wij u schriftelijk.
Spelregels
Bent u een door de gemeente Bergen gesubsidieerde organisatie? Dan kunt u in aanmerking komen voor aanvullende financiële steun. Gesubsidieerde maatschappelijke instellingen op het terrein van sport, cultuur, jeugd en welzijn komen met vragen.
Hieronder geven wij aan hoe wij omgaan met de vragen van deze organisaties:
- Verleende subsidies (incidenteel en structureel) voor activiteiten die door de corona maatregelen niet uitgevoerd konden worden, mogen worden ingezet voor alternatieve invulling van de gesubsidieerde activiteiten binnen de beperkingen van de coronamaatregelen.
- Verleende subsidies (incidenteel en structureel) voor het begrotingsjaar 2020 hoeven niet te worden terugbetaald, als de activiteiten door de coronacrisis niet konden worden uitgevoerd, de organisatie wel alle kosten heeft gemaakt en landelijke en andere lokale coronamaatregelen (zoals huurmaatregelen) onvoldoende waren om de financiële tegenvallers als gevolg van de coronacrisis op te vangen.
- Verleende subsidies (incidenteel en structureel) voor het begrotingsjaar 2020 moeten worden terugbetaald als de activiteiten door de coronacrisis niet konden worden uitgevoerd, er geen alternatieve invulling aan kon worden gegeven en de organisatie geen kosten heeft gemaakt. Als er wel kosten zijn gemaakt voor de gesubsidieerde activiteiten, dan hoeft dat deel van de subsidie niet te worden terugbetaald.
- Sportorganisaties die een bedrag per jeugdlid ontvangen hoeven, in verband met de beperktere duur van de coronamaatregelen en de extra inspanningen die zij hebben gedaan om de jeugd ‘coronaproof’ te laten sporten, de subsidie niet terug te betalen.
- Verleende subsidies voor evenementen met vergunnings- en meldplicht, georganiseerd door niet-commerciële partijen, in de periode 1 maart tot 1 september 2020, hoeven niet te worden terugbetaald.
- Verzoeken van gesubsidieerde organisaties om een andere frequentie van betaling van de subsidie of verzoeken om het betalen van hogere voorschotten van de subsidie vanwege liquiditeitsproblemen door de coronacrisis worden gehonoreerd.
- Gesubsidieerde maatschappelijke organisaties die dreigen om te vallen, ondanks gebruikmaking van de landelijke tegemoetkomingen en andere maatregelen, zoals huurkwijtschelding, kunnen een crisisbegroting indienen. Uit deze crisisbegroting moet blijken dat zij deze ondersteuning nodig hebben om ook in de toekomst hun activiteiten aan te kunnen bieden aan de inwoners.
Beoordeling van de aanvragen
Toekennen van een bijdrage is maatwerk. Wij beoordelen daarom iedere crisisbegroting (xlsx, 29 KB)individueel. We vragen u aan te geven:
- of er als gevolg van de coronacrisis sprake is van lagere kosten (zoals uitzendkrachten, energielasten);
- welke acties u op eigen initiatief heeft ondernomen om de kosten te verlagen en/of alternatieve inkomsten heeft weten te verwerven;
- of u gebruik maakt van één van de Rijksmaatregelen (zoals ToZo, ToGS, NOW-regeling);
- wat de hoogte van uw omzetdaling in de maanden april, mei en juni 2020 is als gevolg van de coronacrisis in vergelijking met de gemiddelde omzet in de maanden april, mei en juni van vorig jaar (2019);
- welke mogelijkheid u heeft om eerder opgebouwde reserves in te zetten. De gemeente hanteert hierbij de volgende uitgangspunten:
- voor door de gemeente Bergen gesubsidieerde instellingen geldt dat maximaal 20% van de verleende subsidie voor 2020 als egalisatiereserve mag worden gehouden. Bij de beoordeling van de crisisbegroting laten we dat deel van de egalisatiesreserve buiten beschouwing.
- voor niet-gesubsidieerde instellingen die wel huurder van gemeentelijk vastgoed zijn hanteert de gemeente de regel dat 20% van het eigen vermogen mag worden behouden. Bij de beoordeling van uw crisisbegroting laten we dit deel van het eigen vermogen buiten beschouwing.
Ieder organisatie kan één keer een crisisbegroting (xlsx, 29 KB) indienen.
Tot slot
Gelukkig komen de lokale economie en culturele, sportieve en welzijnsactiviteiten weer op gang nu de Corona-maatregelen zijn versoepeld. Wij hopen dat dit bedrijven en (maatschappelijke) instellingen de gelegenheid biedt om hun activiteiten te hervatten.
Mogelijk heeft het Coronavirus voor een achterstand gezorgd, tegelijkertijd zien we dat ondernemers en instellingen creatief en vindingrijk met de situatie omgaan. Laten we met elkaar het maatschappelijk leven en de economie weer snel en verantwoord op gang brengen.