Afvalalternatief centrum Egmond aan Zee

In 2021 heeft de gemeenteraad van Bergen het beleidsplan Van Afval naar Grondstof vastgesteld. Voor het centrum van Egmond aan Zee, heeft het college besloten tot een alternatief. Daar wordt maatwerk geleverd.

Laagbouw- en hoogbouw-regeling

Om de stijgende kosten voor afval te beperken en een optimaal resultaat voor het milieu te behalen heeft Bergen gekozen voor bronscheiding. Om hun afval zo goed mogelijk aan huis te scheiden krijgen inwoners 3 rolcontainers: 

  • Een restcontainer.
  • Een gft-container.
  • Een container voor plastic verpakkingen, metalen verpakking en drinkpakken (pmd).

Op die manier worden niet alleen meer grondstoffen opgehaald, maar zijn deze ook van een betere kwaliteit. 

In de hoogbouw wordt zoveel mogelijk nagescheiden.

Maatwerk

Egmond aan Zee is een bijzonder gebied. Daar moet onder andere rekening worden gehouden met smalle straten, toerisme, grote parkeerdrukte en veel vakantiewoningen. Er staan hier veel rolcontainers op straat en in de openbare ruimte. Dit specifieke gedeelte in het centrum van Egmond aan Zee is daarom aangemerkt als ‘à la carte’ gebied, waar maatwerk gaat worden geleverd. De bewoners in dit gebied kunnen kiezen uit meedoen in de laagbouw- of hoogbouw-regeling van de afvalinzameling. Oftewel: 3 rolcontainers bij de woning of een pasje wat toegang geeft tot de ondergrondse container.  

Inloopmomenten

De bewoners van het à la carte gebied ontvangen binnenkort een brief met meer informatie. Hierin worden ook 3 inloopmomenten aangekondigd:

  • Dinsdagochtend 11 oktober tussen 10.00 en 12.00 uur in ontmoetingscentrum Post aan Zee. 
  • Woensdag 12 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur in de brandweerkazerne Egmond aan Zee, Pieter Schotsmanstraat 10.
  • Donderdag 13 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur in de brandweerkazerne Egmond aan Zee, Pieter Schotsmanstraat 10.