Eerste van 9 AED's onthuld bij strandpaviljoen Hargen

De gemeente plaatst 9 Automatische Externe Defibrillators (AED’s) bij diverse strandpaviljoens langs de kust. De eerste is onthuld door wethouder Arend Jan van den Beld bij strandpaviljoen Hargen in Hargen aan Zee. 

Op de stranden van gemeente Bergen komt een AED bij 9 strandpaviljoens die jaarrond geopend zijn. De AED’s zijn gedoneerd vanuit de opbrengst van de jaarlijkse kitesurfmarathon Hoek Tot Helder en de Hartstichting.

Hartritme herstellen 

Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Elke week krijgen in Nederland zo’n 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie en hulpverleners kunnen een AED gebruiken, heeft het slachtoffer de grootste overlevingskans. 

Reanimatie oproepsysteem

De AED’s worden aangesloten op het op het reanimatie oproepsysteem Hartslag Nu. Hartslag Nu is een uniek reanimatie oproepsysteem in Nederland. Wanneer iemand 112 belt met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het systeem burgerhulpverleners op in de buurt. Zij krijgen de opdracht om te reanimeren of de dichtstbijzijnde AED op te halen. Zij verlenen de eerste acute hulp totdat het ambulancepersoneel het overneemt. Meer informatie over Hartslag Nu 

AED opgehangen op strand van Hargen aan Zee
Naar overzicht