Elf Koninklijke Onderscheidingen en een jeugdlintje tijdens Lintjesregen

Burgemeester Lars Voskuil reikte tijdens de traditionele Lintjesregen dit jaar 11 Koninklijke Onderscheidingen uit op verschillende plekken in de gemeente Bergen. Aan kinderburgermeester Tygo Fontijn de eer om een jeugdlintje uit te reiken. 

"Ik ben buitengewoon trots op onze inwoners die een Koninklijke Onderscheiding hebben ontvangen. De toewijding en betrokkenheid die zij hebben bij de samenleving is een voorbeeld voor ons allen", aldus burgemeester Voskuil.

De Lintjesregen in de gemeente Bergen ging van start op 21 april met een benoeming tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Op 25 en 26 april werden de 10 andere gedecoreerden benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau. Ook het jeugdlintje werd tijdens de Lintjesregen uitgereikt. 

Ridder in de orde van Oranje-Nassau

Dit jaar een bijzondere benoeming tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau voor de heer Arthur Dontje (65) uit Schoorl. De heer Dontje kreeg de onderscheiding voor zijn inzet voor de samenleving. Niet alleen binnen onze gemeentegrenzen, maar ook regionaal en zelfs internationaal.

De ondernemer en eigenaar van Beach Restaurant Prince George zet zich al tientallen jaren in voor sport en goede doelen. Van de sponsoring van Hargen Sail tot het organiseren van Karten Against Cancer. Dat initiatief 'Against Cancer' is mede dankzij de inzet van Dontje uitgegroeid tot een professionele stichting.

Ook op persoonlijke titel steunt hij gezinnen die geconfronteerd worden met de ziekte van een kind. Zijn compassie reikt tot aan Vietnam waar hij met het bedrijf Dobla veilige huisvesting en een opleidingsinstituut voor zijn medewerkers realiseerde.

Jeugdlintje voor 10-jarige Jolein

Op haar verjaardag is Jolein ten Have uit Bergen onderscheiden met het jeugdlintje. Jolein is, zelfs met haar jonge leeftijd, al jaren als vrijwilliger actief bij evenementen in de gemeente. Zo helpt zij jaarlijks met Rondje Bergen, waar ze medailles en flessen water uitreikt aan de lopers. Daarnaast is Jolein al 3 jaar vrijwilliger voor Stichting Sinterklaashuis. Daar helpt ze met de op- en afbouw van het Sinterklaashuis en zet zich in als Piet Jolein.

Op school is zij voor het tweede jaar aangewezen als mediator. In deze vrijwilligersrol zorgt ze er tijdens de pauzes voor dat alle kinderen het fijn hebben. En mochten er conflicten ontstaan is ze oplossingsgericht bezig om te zorgen dat een ruzie bekoeld en uitgesproken wordt.

Kortom een heel sociaal en zorgzaam meisje met een groot hart. "Als je op deze jonge leeftijd al deze vrijwillige taken uitvoert, is dat echt heel bijzonder" zei kinderburgemeester Tygo Fontijn.

Historische Vereniging Bergen

Drie gedecoreerden ontvingen hun onderscheiding bij ’t Oude Hof in Bergen voor onder andere hun inzet bij de Historische Vereniging Bergen (HVB).

De heer Sjoerd Boersma (70) uit Bergen ontvangt de onderscheiding voor zijn inzet voor de Protestantse gemeenschap en activiteiten bij de HVB.

Mevrouw Fien Jansen-de Wit (72) uit Bergen zet zich al ruim 27 jaar belangeloos in voor de HVB. Daarnaast is zij sinds 1982 al actief als vrijwilliger bij verschillende verenigingen waaronder de Kunst10Daagse.

De heer Theo de Graaff (75) uit Bergen is eveneens onderdeel van de HVB en actief als voorzitter bij de Berger Bridge Club. Allen worden geprezen, omdat men altijd een beroep op hen kan doen. 

Vader en zoon de Boer

Onder de gedecoreerden dit jaar was ook een bijzonder duo. De heren Jaap (79) uit Schoorl en Jelle (51) uit Bergen zijn namelijk vader en zoon en mochten beiden een onderscheiding in ontvangst nemen. Jelle voor zijn verbindende en motiverende inzet bij verschillende verenigingen en stichtingen als de Oranje Vereniging Bergen en Stichting Pim van der Putten. Zijn vader Jaap zet zich al 20 jaar in voor verschillende maatschappelijke functies in onze regio en de provincie Noord-Holland. 

Tour Egmond aan Zee

In Egmond aan Zee maakte de burgemeester en kinderburgemeester een mooie tour langs bijzondere locaties om de onderscheidingen uit te reiken. De tour startte bij de Prins Hendrikstichting voor de onderscheiding van de heer Sjaak den Outer (76) uit Egmond aan Zee voor zijn inzet als mantelzorger en begeleider bij deze stichting.

Vervolgens deed de burgemeester Museum Egmond aan Zee aan voor de onderscheiding van Gerrit Jan Zwaan (74) uit Egmond aan Zee. De Derper ontvangt de onderscheiding voor zijn verschillende functies bij lokale initiatieven als De Parel, klankbordgroep historisch Egmond en de Duinlandjesvereniging 'Om de Noord'.

De heer Adri Wittebrood (76) mocht bij RTV80 zijn onderscheiding in ontvangst nemen. Hij wordt geprezen voor zijn inzet bij lokale voetbalclubs, sportevenementen en zijn rol voor de sportredactie van RTV80. 

Inspiratie voor anderen

Tot slot kregen mevrouw Chrystel Cochius (76) uit Schoorl en mevrouw Anna Marie van Dam-Leeuwenkamp (80) uit Groet een lintje opgespeld. Beide vrouwen worden geprezen als voorbeeld en inspiratie voor anderen.

Mevrouw Chrystel Cochius is al meer dan 15 jaar actief als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk in de gemeente Bergen en onder andere actief lid bij wijkvereniging Aagtdorp. Ze is gedreven en verbindt onze samenleving met haar inzet, aldus de voordracht.

Mevrouw Anna Marie van Dam geeft al meer dan 50 jaar gymles aan jong en oud bij Gymlust in Schoorl. Zelfs op haar mooie leeftijd van 80 jaar verzorgt ze nog lessen met veel enthousiasme en energie. 

De Lintjesregen is vrijdag feestelijk afgesloten met een bijeenkomst in de Ruïnekerk in Bergen voor oud- en nieuw gedecoreerden.