Herdenking Kamp Schoorl op 11 juni

Op dinsdag 11 juni om 14.00 uur is de jaarlijkse herdenking van Kamp Schoorl. Deze vindt plaats bij het monument aan de Oorsprongweg in Schoorl. Iedereen is welkom deze herdenking bij te wonen.

Met het monument herdenken we de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Kamp Schoorl werden gedeporteerd naar concentratiekampen zoals Mauthausen. Het monument is in 1991 opgericht door de Stichting Vriendenkring Mauthausen en staat bij Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg.

Kamp Schoorl

In februari 1941 werden de eerste 427 joodse mannen naar Kamp Schoorl gebracht na razzia's in Amsterdam. Dit leidde tot de Februaristaking, een groot protest tegen de Duitse bezetters. In juni 1941 volgde een nieuwe razzia, waarbij 310 joodse mannen naar Kamp Schoorl werden gebracht. In totaal werden ongeveer 1900 mensen via Kamp Schoorl naar andere nazi-kampen gedeporteerd. Meer dan 1000 van hen keerden niet terug.

Programma

Het programma duurt van 14.00 uur tot circa 15.15 uur. Monique Klaver-Blankendaal, gebiedsregisseur Schoorl, opent het programma. Vervolgens zijn er toespraken van burgemeester Lars Voskuil en Ronny Naftaniel.

De basisschoolkinderen doen voordrachten en daarna volgt een muzikaal optreden van het koor Hejmisj Zain. Rabbijn S. Spiero zal voorafgaand aan de minuut stilte het Jizkor-gebed uitspreken.

Daarna is de bloemlegging. We sluiten af om 15.15 uur en nodigen u uit voor koffie en thee bij Buitencentrum Schoorlse Duinen. 

Het programma is ook online te volgen via een livestream.