Holocaustherdenking

Zondag 28 januari om 12.00 uur vindt de holocaustherdenking plaats op de algemene begraafplaats in Bergen.

Programma

  • De herdenking begint met een toespraak van Lars Voskuil, burgemeester van de gemeente Bergen, gevolgd door het noemen van de namen van de Joodse bewoners van Bergen, Egmond en Schoorl door Charlotte de Jager en Tygo Fontijn.                                                                                                                     
  • Het Jizkor wordt vervolgens gebeden door Louis de Leeuw, waarna leden van het Ru├»nekerkkoor de canon Hasjiwenoe zingen.
  • De bloemlegging bij de Joodse Steen wordt gedaan door Jill Keefer, kleindochter van de familie de Kadt uit Schoorl,  samen met burgemeester Voskuil en zijn echtgenoot. 
  • Na een minuut stilte worden de aanwezigen uitgenodigd om een steentje te leggen bij het monument.

Achtergrondinformatie

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris generaal van de Verenigde naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: the Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden op die dag de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. 

Het is vandaag 79 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en het is eveneens 79 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, door Russische soldaten werd bevrijd. 

Van de naar schatting 160.000 Joden die Nederland in mei 1940 telde, werden er 107.000 gedeporteerd en daarvan keerden er slechts 5.200 levend terug: bijna 75% van hen heeft de Holocaust niet overleefd. Ook de gemeente Bergen had Joodse inwoners. Op de Joodse Steen hier staan 18 namen van hen die niet meer terugkeerden. Ook de Egmonden en Schoorl kenden 4 Joodse inwoners die in de vernietigingskampen zijn vermoord.