Nieuwe burgemeester Lars Voskuil: Bergen is mijn droomgemeente

Nieuwe burgemeester Lars Voskuil met kinderburgemeester Thomas Meereboer

“Mijn lijstje was kort. Bovenaan stond Bergen. Met een uitroepteken!” Dat zei Lars Voskuil, de nieuwe burgemeester van Bergen NH, bij zijn installatie woensdagavond 8 september in de Ruïnekerk. Hij werd officieel beëdigd door Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning. Kinderburgemeester Thomas Meereboer hing de ambtsketen bij hem om en overhandigde de voorzittershamer van de gemeenteraad.

“De vraag die ik mij als uw burgemeester steeds zal stellen is: “Wat betekent het voor de inwoners van de gemeente Bergen en wat kan ik voor de inwoners betekenen? Want dat is waar voor mij het openbaar bestuur om draait: de inwoners.”
“Toen ik jaren geleden voor het eerst met mijn vriendje Mark op het strand in Hargen zat, ik zal een jaar of 13-14 zijn geweest, was ik er zeker nog niet mee bezig om hier op een dag uw burgemeester te mogen worden.
Het is wel in die tijd dat mijn liefde voor deze regio is ontstaan. Voor de weergaloze natuur. Voor het strand met de steeds veranderende zee, prachtig bij mooi weer zoals wij vandaag hadden, maar misschien nog wel mooier als de lucht zich vermengt met de kleur van de golven in een oneindig aantal tinten grijs. En voor de verscheidenheid aan dorpen en buurtschappen die samen onze gemeente vormen. Aagtdorp - Bergen - Bergen aan Zee - Bregtdorp - Camperduin - Catrijp - Egmond-Binnen - Egmond aan den Hoef - Egmond aan Zee - Groet - Hargen - Rinnegom - Schoorldam - Schoorl - Wimmenum. 
De diversiteit en de eigenheid binnen onze gemeente is groot, en dat maakt het alleen maar mooier, zoals diversiteit de wereld meestal mooier maakt.
Met gepaste trots zeg ik ‘onze’ gemeente, niet alleen omdat ik hier sta als uw kersverse Burgemeester, maar ook omdat ik sinds 1 september formeel inwoner ben en samen met mijn echtgenote Priska hier niet ver vandaan in Schoorl woon. Dat is natuurlijk praktisch en bovendien voldoe ik daarmee aan het wettelijke woonplaatsvereiste. Maar wat veel belangrijker is, is dat wij hiermee samen zo snel mogelijk echt deel kunnen gaan uitmaken van de Bergense samenleving.” 

“Voor mij stond vast dat ik alleen ergens burgemeester wilde zijn, waar ik echt een connectie mee had, en waar bovendien ook echt iets te doen moest zijn… Mijn lijstje was kort. Bovenaan stond Bergen. Met een uitroepteken! Met recht mijn droomgemeente. Zoals Walt Disney zei: Al onze dromen kunnen uitkomen, als we de moed hebben ze na te jagen. En nu sta ik hier.”

“Nadat mijn voordracht openbaar gemaakt was, ben ik overstelpt met felicitaties. Die waren bijna zonder uitzondering langs de lijn ‘Gefeliciteerd, prachtige gemeente, wel wat te doen’. En inderdaad, er is wel wat te doen. De belangrijkste opdracht aan ons allen is het vertrouwen van de inwoners te herwinnen en het verleden achter ons te laten door een nieuwe bestuurscultuur te omarmen. Makkelijker gezegd dan gedaan.
Wat ik zo knap vind is dat u als raad en als College de uitdaging niet alleen onderkend heeft, maar ook al grote stappen heeft gezet op die weg. Een weg naar herstel van vertrouwen, naar meer openheid, naar meer echte betrokkenheid en participatie van onze inwoners. Een weg die u met burgemeester Rehwinkel bent ingeslagen en die ik samen met u wil voortzetten. De vraag die wij elkaar daarbij steeds weer moeten stellen is: ‘Is dit in het belang van onze inwoners en hoe kunnen zij hier beter bij worden betrokken?’ Dat kost tijd en moeite, maar uiteindelijk komen we er. Daar ben ik van overtuigd. Het is zoals Huub van der Lubbe, het heeft verwoord: Alles komt terecht, we zijn er nog niet maar we zijn onderweg.” 
“De komende tijd hoop ik u allen veel beter te leren kennen, en door u beter bekend te raken met onze mooie gemeente en de culturele, historische, sportieve, toeristische en maatschappelijke rijkdom die ons maakt tot wat u in de profielschets terecht omschreef als ‘het mooiste dorp van het land’. Een kwalificatie die ik als voormalig-inwoner van de mooiste stad van het land, Naarden, alleen maar kan beamen.
De wens om snel nader kennis te maken geldt niet alleen de hier aanwezigen, maar wat mij betreft juist ook alle inwoners. Ik ga mijn best doen overal te zijn waar ik u kan ontmoeten. Bij activiteiten, jubilea, of gewoon op straat in een van de dorpen of buurtschappen. Ik probeer overal te komen en dan hopelijk zo veel mogelijk op de fiets, dat praat toch makkelijker. Schiet mij vooral aan en mocht u vinden dat ik iets of iemand over het hoofd zie, laat het mij weten.”

Naar overzicht