Onthulling bronzen beeld van Joop Smit

Op vrijdag 6 januari wordt een beeldje van Joop Smit onthuld. Smit won de eerste Halve Marathon van Egmond in 1973, precies een halve eeuw geleden.

De Parel aan Zee

Initiatiefnemer Gerjan Zwaan is bestuurslid van vereniging De Parel aan Zee en is trots op het standbeeld, dat een prominente plek krijgt op de boulevard. Het komt te staan bij de hoofdafgang, tegenover waar ooit het Bellevue Hotel stond. “We wilden iets neerzetten dat het evenement markeert. En Joop Smit was de belichaming van de marathon van Egmond. Een karakteristieke loper met een markante kop en een grote baard.” Het bronzen beeldje is ontworpen door Fabio Pravisani.

Het initiatief komt van De Parel. Het beeldje is betaald door De Parel, Le Champion en de gemeente. Martine Smit, de weduwe van Joop Smit zal samen met Cees Lansbergen, grondlegger van de Halve Marathon van Egmond, het beeld onthullen. Wethouder Ernest Briët is aanwezig tijdens deze bijzondere handeling.

50-jaar heroïek

In 50 jaar tijd is de Halve Marathon van Egmond uitgegroeid tot een van de populairste en meest heroïsche lopen van Nederland. De eerste editie van de Le Champion halve marathon vond plaats op 11 maart 1973. De loop was in die tijd een van de eerste evenementen voor trimmers die over een dergelijke afstand werd gehouden. Des te opmerkelijker was het gigantische deelnemersaantal op de 21 en 6 kilometer. Het grote aantal van totaal 1.100 deelnemers bracht de organisatoren vele onverwachte probleempjes. 

In de loop der jaren groeide het evenement uit tot een internationaal evenement. Het organiserende Le Champion heeft altijd getracht naast de Nederlandse top ook een aantal buitenlandse toplopers aan de start te krijgen. In zowel 2021 als 2022 moest het evenement vanwege de coronapandemie worden afgelast. De 48e editie van de NN Egmond Halve Marathon vindt plaats op zondag 8 januari.