Paardenmarkt in Schoorl tijdelijk ingericht als duinweide

De gemeente is begonnen met de tijdelijke inrichting van de Paardenmarkt. Het voormalig postkantoorterrein verandert in een levendige, groene entree voor ons dorp, een bruisende, groene ontmoetingsplek. Onderdeel van de ontwikkeling van de openbare ruimte en het stedenbouwkundig plan.

Voordat we beginnen met de uiteindelijke herinrichting is deze lege plek nu tijdelijk ingericht. Zo blijft het centrum een aantrekkelijke en veilige plek. 

Duinweide

Samen met de inwoners en ondernemers hebben we het plan gemaakt. We zijn samen tot een concept gekomen voor de tijdelijke inrichting: een duinweide. We richten het plein daarom tijdelijk in als een groen plein, met gras en planten. Een plein waar ook de ondernemers ruimte hebben om te ondernemen.

Er komt op het tijdelijke plein een bloemrijke weide voor bijen en nectar zoekende beestjes. De weide is omringd met schapenhekwerk. Met twee poortjes ontstaat een kleine route. Daarnaast kunnen gras en bloemen in de weide uitbundig groeien. In de bijenwand en het vogelbosje kunnen dieren schuilen en broeden. Onder de vogelhuisjes staan jonge heesters. Een zitstam biedt bijvoorbeeld plek aan een buitenles in de weide. De randen van gemaaid gras bieden plek aan bijvoorbeeld een braderie. 

Aantrekkelijk plein

Wethouder Ernest Briët opende de tijdelijke inrichting van de Paardenmarkt op 13 mei: “Met de tijdelijke inrichting van de Paardenmarkt houden we Schoorl ook tijdens de zomer en tijdens de werkzaamheden daarna aantrekkelijk. Dat is goed voor de inwoners, de vele bezoekers en ondernemers. Dit is ook het begin van iets groters. In Schoorl werken we aan twee onderdelen, de openbare ruimte en het stedenbouwkundig plan met het beeldkwaliteitsplan. Na de zomer gaan we verder met de herinrichting van de openbare ruimte. We werken boven- en ondergronds, aan nieuwe bestrating en riolering, de winkelstraat, het plein aan het Klimduin en we gaan aan de slag gaan met het realiseren van het stedenbouwkundigplan. De komende jaren vindt in fasen nieuwbouw plaats, onder andere van nieuwe woningen.”

De afgelopen twee jaar is voortvarend gewerkt aan de plannen voor Schoorl-Centrum. Dit plein is onderdeel van het stedenbouwkundig plan voor het centrum van Schoorl. We hebben gericht het voormalige postkantoor als gemeente gekocht en gesloopt om ruimte te maken voor een nieuw plein.

De openbare ruimte in Schoorl is belangrijk voor de gemeente. Als alles klaar is hebben we een prachtige parel aan de voet van het Klimduin. Een plek waar we de komende tientallen jaren heel trots op kunnen zijn.”

Meer informatie

Meer informatie over de werkzaamheden Schoorl centrum.