Pionieren in circulair maakonderwijs

De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo zijn in Nederland pioniers met een programma voor circulair maakonderwijs op basisscholen. De gemeenten werken hierin samen met veel lokale partijen. En het programma wordt goed ontvangen door leerkrachten en leerlingen. Op 23 november presenteerden de gemeenten hun bevindingen aan scholen, beleidsmakers en de kinderburgemeester.

Op drie scholen in Bergen en Egmond zijn de lessen van de module wol en textiel inmiddels afgerond. In deze module maakten leerlingen hun eigen tas van oude kleding uit de kringloopwinkel en leerden ze meer over fast fashion en duurzaamheid. In de volgende lesmodule starten vier scholen in Egmond, Heiloo, Uitgeest en Castricum met de module fietsen maken, samen met een lokale fietsenmaker.

We willen leerlingen niet belasten met het probleem van milieuvervuiling, maar juist handvatten geven om iets te doen vanuit hun innerlijke gedrevenheid. Het zelf maken zet leerlingen in hun kracht. Zo kunnen ze concreet iets betekenen op het gebied van duurzaamheid.

Maakonderwijs voor circulariteit

Inwoners spelen een belangrijke rol in de verandering naar een circulaire economie. Hierbij kun je denken aan een ander gebruik van grondstoffen, onderdelen en producten, waarbij ze hun waarde zo min mogelijk verliezen. Consuminderen, hergebruik en reparatie worden weer de norm. Dit vergt een andere manier van denken en doen. Het circulair maakonderwijs-programma biedt daar concrete handvatten voor.