Regels woningen voor toeristische verhuur

 In de gemeente Bergen is een enorm tekort aan woningen. Het reguleren van de toeristische verhuur draagt bij aan de oplossing voor woningschaarste. Er komen op deze manier woningen beschikbaar voor permanente bewoning en de leefbaarheid voor de buurt verbetert.

Sinds 1 april 2021 kunnen woningeigenaren voor een periode van 63 nachten hun woning toeristisch verhuren. Deze regels gelden nog steeds, met zekerheid ook voor 2023. Sinds 1 oktober 2021 worden de regels streng gehandhaafd door de gemeente. Als u zich niet aan de toeristische verhuurregels houdt, kunt u een forse boete krijgen. Het afgelopen jaar zijn er al meerdere boetes uitgedeeld. Zo bedraagt de boete voor het publiceren zonder registratienumer van een woning € 2.000,- en het in gebruik geven van een woning voor de toeristische verhuur zonder melding ook € 2.000,-.  

Om zeker te zijn dat u geen informatie mist, kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief via de pagina Toeristisch verhuur. Woningeigenaren kunnen op deze webpagina hun woning registreren voor toeristische verhuur. Ook vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden en kunt u hier (anoniem) een melding maken als u overlast ervaart of een vermoeden heeft van overtreding van de regels van de toeristische verhuur. 

Overzicht regels infographic (pdf, 2 MB)