Ruïnekerk kleurt oranje voor 'Orange the World'

Op 25 november staat de Ruïnekerk in Bergen in oranje licht. Met het verlichten van dit iconische gebouw geven we aandacht aan geweld tegen vrouwen. Gemeente Bergen ondersteunt hiermee de campagne Orange the World.

Deze campagne vindt in meer dan 100 landen plaats. En loopt van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen op 25 november tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. 

Iedereen is van harte welkom bij het moment dat het de oranje verlichting aangaat op 25 november vanaf 15.30 uur in de Ruïnekerk in Bergen.  

Respectvol met elkaar omgaan

Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Preventie is in 2022 het thema van de campagne. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang. 

Herkenbaar en zichtbaar gebouw

Dit jaar wordt de Ruïnekerk in het oranje gezet, vorig jaar was dit het Witte Kerkje van Groet en het jaar daarvoor de vuurtoren Van Speijk in Egmond aan Zee. Het moet een zichtbaar, herkenbaar, iconisch object zijn. 

Campagne start al vóór 25 november

In de diensten voorafgaand aan de 25ste besteedt dominee Wijnsma van de Ruïnekerk al aandacht  aan de campagne. Vóór het ontsteken van de verlichting is er een bijeenkomst in de kerk, waarin het doel van de campagne nogmaals wordt benadrukt. De dominee neemt het welkomstwoord op zich nemen, gevolgd door ervaringsverhalen van 2 medewerkers van de Merel van Groningen Foundation.

Vervolgens zet de burgemeester, samen met kinderburgemeester Sophia Mourão Bakker  de Ruïnekerk in het oranje licht. Bij het gemeentehuis, bij het Klimduin Schoorl, aan de boulevard in Egmond aan Zee en bij de Ruïnekerk komt de Orange the World-vlag te hangen. Op de website Orange the World vindt u meer nieuws en informatie over alle activiteiten. 

Signaleer je een alarmerende situatie, groot of klein? Kijk op veilig thuis of bel met 0800 - 2000. Bij direct gevaar is 112 bellen het advies.

Duurzame verlichting

Voor de verlichting van de Ruïnekerk is gekozen voor LED-verlichting. Omdat LED-lampen een aanzienlijk langere levensduur hebben en veel minder energie verbruiken, zijn deze lampen een stuk beter voor het milieu dan bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenlampen.