Samen planten voor meer biodiversiteit

Woensdag 2 november plantten leerlingen van groep 8 van de Matthieu Wiegmanschool, kleurige vaste planten en struiken in de tussenberm van de Tuindorpweg. Ze deden dat samen met buurtbewoners. De bewoners wilden de bestaande struiken in het plantsoen vervangen door meer gevarieerde beplanting en de leerlingen hielpen hen een handje mee.

De actie maakt onderdeel uit van de derde GroenSpoor Plantestafette. In deze estafette zorgen 8 gemeenten, samen met inwoners, scholen, bedrijven en instellingen, voor meer biodiversiteit en een mooie omgeving. Dat levert natuurlijk een fijn uitzicht op tijdens een wandeling. Maar het zorgt ook voor een betere waterafvoer de grond in. Bij hevige regen geeft dat een stuk minder wateroverlast.

Planten in de border

Voordat ze met planten konden beginnen, vertelde Ineke Wynia van Landschap Noord-Holland de leerlingen over de verschillende planten uit de border. Een van die planten is de blauwbloeiende smeerwortel. Deze plant hoort van nature in onze omgeving thuis. Hommels zijn er dol op. Ze vinden er hun eten, een schuilplek en ze planten zich er voort.

Biologische bolletjes mee naar huis

Na het startsein gingen de leerlingen samen met de bewoners aan de slag. Een 90 jarige bewoner gaf aan het geweldig te vinden om samen met de kinderen te planten. Toen alle planten en struiken in de grond zaten, kregen alle deelnemers een zakje biologische bolletjes mee naar huis om ook hun eigen tuin op te fleuren.