Waar ben ik ?
Nieuwsbericht
Scheidingslijn
Breelaan Bergen afgesloten 10-24 juli

De gemeente vervangt op dit moment het riool in de Zuidlaan, Reigerslaan en Kievitslaan in Bergen. Tegelijkertijd worden de straten opnieuw ingericht, waarbij de Breelaan drie drempels krijgt om de snelheid te beperken. Om dit werk uit te voeren is de Breelaan tussen de Lindenlaan en Reigerslaan afgesloten van 10 tot 24 juli voor alle verkeer.

27-06-2017 16:30
Scheidingslijn
Inloopavond voetbalcomplex Egmond aan...

De gemeente houdt op 5 juli 2017 een inloopavond over het ontwerpbestemmingsplan voor het nieuwe voetbalcomplex aan de Egmonderstraatweg in Egmond aan den Hoef. Er is geen vaste agenda; geïnteresseerden kunnen binnenlopen wanneer ze willen.

De inloopavond is op:

 • Datum: woensdag 5 juli 2017
 • Tijd: van 19.30 tot 21.00 uur
 • Locatie: Voetbalkantine van Egmondia, Sportlaan 5 in Egmond aan Zee

Toelichting op plan

Medewerkers van de gemeente en het planologisch adviesbureau Rho geven een toelichting op het ontwerpbestemmingsplan, de beantwoording van de inspraakreacties en het verdere proces. Daarnaast geven medewerkers van de gemeente en HB Adviesbureau een toelichting op het voorlopig ontwerp van het nieuwe voetbalcomplex.

Eén toekomstbestendige voetbalclub

Het is de bedoeling dat de drie voetbalclubs in de Egmonden op de beoogde locatie aan de Egmonderstraatweg fuseren. De leden van de drie voetbalclubs stemden eerder in met een voetbalfusie. Door samen te gaan, ontstaat een sterke, aantrekkelijke en toekomstbestendige Egmondse voetbalclub.

Meer informatie over de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan kunt u vinden via onze pagina Bestemmingsplannen.

27-06-2017 15:57
Scheidingslijn
Negatief zwemadvies lagune Camperduin

 Uit metingen van de waterkwaliteit die gister zijn gedaan, blijkt dat er blauwalg in de lagune in Camperduin zit. Zwemmen in de lagune wordt daarom ook de komende dagen ten zeerste afgeraden. Contact met het water is schadelijk voor mens en dier. Woensdag 28 juni 2017 wordt er opnieuw een geul gegraven zodat er schoon zeewater in de lagune kan stromen.

Waarschuwen

De gemeente heeft hekken en linten geplaatst bij de strandafgang naar de lagune om zo mensen te waarschuwen. Ook staan er inmiddels nieuwe borden, waarmee strandbezoekers worden gewaarschuwd om niet in het water te gaan.

Waterkwaliteit beneden peil

Sinds begin juni 2017 is de waterkwaliteit van de lagune beneden peil. Rijkswaterstaat heeft al eerder geprobeerd om een geul te graven zodat er schoon water in de lagune kon lopen. Helaas was dit tijdens een ongunstig tij en stroomde er veel water uit.

Uitgraven

Maandag 26 juni 2017 meet de onderhoudsaannemer de diepte van de lagune op verschillende plaatsen. Zo kan bepaald worden waar zand uit de lagune moet worden weggehaald om doorstroming richting de geul te krijgen. De woensdag daarna worden de werkzaamheden uitgevoerd. Het tij is dan hoger dan bij het vorige graafwerk aan de geul. Het doel is dat er na de werkzaamheden vers zeewater in de lagune stroomt, waarmee het probleem van blauwalg op natuurlijke wijze wordt verholpen.

Print

22-06-2017 14:05
Scheidingslijn
Subsidie voor Museum van Egmond

Het Museum van Egmond kampt met ruimtegebrek en wil graag uitbreiden. Op deze manier kan meer aandacht worden gegeven aan het cultureel erfgoed van Egmond en de schilders van de Egmondse School.

Het college heeft daarom besloten de helft van de verbouwingskosten op zich te nemen middels een subsidie van € 40.000. Het verzoek van het museum sluit goed aan bij de ambities uit de cultuurnota om cultureel erfgoed zichtbaar te maken op locatie en het culturele aanbod over de kernen te spreiden.

Rijke geschiedenis

Wethouder Odile Rasch: “Egmond aan Zee heeft een rijke geschiedenis als vissers- en vakantiedorp. En net als Bergen heeft Egmond een eigen stroming in de schilderkunst. Met de verbouwing heeft het museum de ruimte om dit allemaal tentoon te stellen. En wat is nu een betere plek hiervoor dan Egmond zelf! Cultureel erfgoed moet je laten zien op de plek waar het vandaan komt.”

Egmondse School

De stichting Museum van Egmond is al geruime bezig met plannen voor uitbreiding. Door het gebrek aan ruimte kan er weinig aandacht worden gegeven aan de geschiedenis van de vakantiekoloniehuizen en aan de Egmondse school, een groep impressionistische schilders, die aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw actief was in Egmond. Ook is er gebrek aan depotruimte terwijl de collectie zich steeds verder uitbreidt. Na de uitbreiding verwacht de stichting meer bezoekers te trekken en ook de educatieve activiteiten te versterken in samenwerking met Museum Kranenburgh.

Print

22-06-2017 10:51
Scheidingslijn
Bergen is TOP

Sinds deze maand heeft de gemeente Bergen twee Toeristisch Overstappunten. Deze zogenaamde TOP’s zijn geplaatst op het parkeerterrein Hargen aan Zee en op het parkeerterrein Oude Schulpweg in Egmond-Binnen. 

De fiets-, wandel- en vaarliefhebber kan vanaf dat moment ook bij deze TOP terecht voor het ontdekken van de mooiste plekjes in de gemeente Bergen en in de regio Alkmaar. Hiermee wordt het netwerk uitgebreid naar acht toeristische overstappunten in de regio.

Startpunt voor fietsers en wandelaars

Een TOP is een informatiepaal met daarop wandel-, fiets- en vaarroutes en informatie over de omgeving. Hij staat altijd op een knooppunt waar diverse bewegwijzerde fiets- en wandelroutes samenkomen. Een TOP is goed bereikbaar met de auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en er is vaak horeca in de buurt. Het is dus het perfecte startpunt voor iedereen die van wandelen en fietsen houdt. De TOP’s zijn te herkennen als een groene vierkante paal van 2,50 meter hoog en een kleine meter breed.

TOP Hargen aan Zee

Hargen aan Zee ligt aan de rand van de Schoorlse Duinen; die kunnen vanaf hier worden verkend, te voet of op de fiets. De zeewaterinlaat De Kerf bevindt zich een aantal kilometers verderop. Vanaf het nabijgelegen Camperduin loopt een fietspad met uitzicht op zee richting Petten.

TOP Egmond-Binnen

Deze TOP is te vinden op het PWN-parkeerterrein aan de Oude Schulpweg in Egmond-Binnen en is in samenwerking met PWN geplaatst. Vanaf deze TOP kan onder andere het Monnikenpad worden gewandeld, dat veel interessante punten in de drie Egmonden met elkaar verbindt. De route is 8,6 kilometer en deels onverhard. Vanaf hier kan ook de Bollen- en duinroute worden gefietst, een route van 40 kilometer die het bollenland en het duingebied tussen Egmond en Castricum met elkaar verbindt. Deze route kan gratis worden gedownload via www.regioalkmaarroutes.nl .

TOP’s in regio Alkmaar

In regio Alkmaar zijn in zeven gemeenten Toeristische Overstappunten geplaatst. De TOP’s zijn op de volgende locaties te vinden:

 • Gemeente Alkmaar; Olympiapark Alkmaar
 • Gemeente Bergen; PWN-parkeerterrein aan de Oude Schulpweg in Egmond-Binnen en op de parkeerplaats in Hargen aan Zee
 • Broek op Langedijk: de Broekerveiling
 • Castricum; Westerplein
 • Heerhugowaard; Park van Luna
 • Heiloo; het Maalwater
 • Gemeente Uitgeest; recreatiegebied Zwaansmeer

Meer informatie

Meer informatie over alle TOP’s staat op www.natuurwegwijzer.nl/tops .
Meer informatie over wandelroutes staat op www.wandelnetwerknoordholland.nl . Op de website zijn alle routes gratis beschikbaar en kunt u tevens een gratis wandelapp downloaden.

Samenwerking Provincie en gemeenten

Provincie Noord-Holland heeft vanuit Agenda Groen bijgedragen aan het realiseren van de TOP’s.

 

22-06-2017 10:47
Scheidingslijn
Inloopavond plan Watertorengebied Egm...

De gemeente houdt op maandag 10 juli 2017 een inloopavond over het ontwerpbestemmingsplan voor het Watertorengebied in Egmond aan Zee. Het plan ligt sinds donderdag 15 juni 2017 ter inzage in het gemeentehuis. Verdere informatie en het digitale plan kunt u vinden via de webpagina Watertorengebied.

19-06-2017 10:40
Scheidingslijn
Bouw Jongerencentrum Egmond-Binnen he...

De bouwwerkzaamheden voor het nieuwe Jongerencentrum in Egmond-Binnen (JOEB) zijn weer hervat. De gemeente Bergen heeft dit besloten nadat de rechtbank het verzoek om een voorlopige voorziening heeft afgewezen en het beroep ongegrond heeft verklaard.

De gemeente had in januari 2017 een omgevingsvergunning afgegeven voor de bouw van het nieuwe jongerencentrum. Toen tegen deze verleende vergunning beroep was aangetekend en een voorlopige voorziening was aangevraagd, is de bouw stilgelegd. De rechtbank heeft op 7 juni 2017 uitspraak gedaan in deze zaak.

Langgekoesterde wens

Het nieuwe jeugdcentrum, dat tegen het bestaande dorpshuis De Schulp wordt aangebouwd, is een langgekoesterde wens in het dorp. Het nieuwe jongerencentrum wordt gefinancierd door de gemeente, fondsen (Oranjefonds, VSB Fonds en KANS fonds) en zelf verworven inkomsten. De gemeente is opdrachtgever voor de bouw. Dorpshuis De Schulp die de omgevingsvergunning heeft aangevraagd, is eigenaar van het pand. Stichting Welzijn Bergen gaat het jeugdcentrum huren en JOEB gaat het runnen.

Planning

De gemeente en JOEB hopen het nieuwe jongerencentrum nog dit jaar te openen.

 

19-06-2017 10:11
Scheidingslijn
Inloopavond plan Harmonielocatie

Het bestemmingsplan voor  'de 7 dorpelingen' op de Harmonielocatie in Bergen gaat een volgende fase in. Het voorontwerp is aangepast en geoptimaliseerd na reacties van inwoners. Ook zijn de suggesties van het Q-team en de moties van de gemeenteraad verwerkt.  Het ontwerp bestemmingsplan ligt vanaf 15 juni 2017 voor inwoners ter inzage in het gemeentehuis en digitaal op www.mooibergen.nl.

Er is een inloopavond over het ontwerp bestemmingsplan op:

 • Datum: Dinsdagavond 11 juli 2017
 • Tijd: 19:30 tot 21:00 uur
 • Locatie: Bibliotheek in Bergen.

Informatie

Meer informatie over de plannen op de Harmonielocatie vindt u op de website www.mooibergen.nl .

19-06-2017 09:54
Scheidingslijn
Taxus voor hoop
man bij haag

Het snoeiseizoen voor de taxus komt er weer aan. Reden voor de stichting ‘Taxus voor Hoop’ om samen met HVC en haar gemeenten campagne te voeren. Taxusscheuten bevatten een belangrijke grondstof voor chemokuren ter bestrijding van bepaalde typen kanker. Tussen 15 juni en 31 augustus 2017 kunnen inwoners hun taxus-snoeisel inleveren bij het afvalbrengstation in de bak van ‘Taxus voor Hoop’.

De organisatie zamelt alle taxus in en voorziet chemo-producenten daarmee van een grondstof. Per volle bak gaat er een donatie van 30 euro naar Pink Ribbon, de organisatie die zich inzet voor bestrijding van borstkanker. Als gemeenten een ander goed doel  - verbonden aan kankerbestrijding -  hebben bepaald, gaat de donatie daarnaartoe.

Zo werkt Taxus voor hoop

De Taxus Baccata bevat een belangrijke grondstof baccatine voor kanker bestrijdende geneesmiddelen. Elke volle bak met het taxussnoeisel is goed voor één chemotherapie. De Taxus Baccata komt niet overal in de wereld voor, maar wel veel in Nederland, wat Nederland een belangrijk leverancier van de grondstof maakt. De stichting ‘Taxus voor Hoop’ doet per volle bak taxus-snoeisel een donatie van 30 euro aan Pink Ribbon of een vooraf bepaald ander goed doel.

Hoe kunnen inwoners bijdragen?

Inwoners die mee willen doen aan de actie ‘Taxus voor hoop’ krijgen het advies hun taxus- snoeisel apart op te vangen in een doek of zeil, liefst jonge taxus-scheuten, geknipt in lengtes van maximaal 30 centimeter. Vanaf donderdag 15 juni 2017 staat er op het afvalbrengstation een speciale bak van stichting ‘Taxus voor Hoop’. Hier kunnen inwoners hun taxus-snoeisel in kwijt. Voor het afvalbrengstation bij u in de buurt en openingstijden kijkt u op www.hvcgroep.nl .

15-06-2017 08:49
Scheidingslijn
Tegemoetkoming voor langer wonen in e...

De verwachting is dat in 2040 bijna de helft van de inwoners 65 jaar en ouder is. De meeste ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen vertrouwde woning blijven wonen. Dan is het belangrijk dat de woning en de omgeving eromheen veilig zijn. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen nodig. In heel 2017 kunnen inwoners van Bergen hiervoor bij de gemeente een financiële tegemoetkoming aanvragen.

Veiligheid is belangrijk, want een ongelukje is zo gebeurd. Losliggende kleedjes of gladde tegels kunnen veel leed veroorzaken. Juist bij ouderen, die doorgaans minder snel herstellen na een val, is het belangrijk om dit te voorkomen. “We willen het belang van een veilige woning onder de aandacht brengen en stimuleren dat mensen aanpassingen doen als dit nodig is,” zegt wethouder Peter van Huissteden.

Aanpassingen aan uw woning

Er is een lijst opgesteld van aanpassingen waarvoor een financiële tegemoetkoming kan worden aangevraagd. Denk daarbij aan het weglaten van drempels, aanbrengen van een (extra) trapleuning of het installeren van een tweede toilet. Onderaan dit bericht staat de volledige lijst.

Helft wordt vergoed

Deze regeling is voor woningeigenaren en inwoners vanaf 55 jaar en voor mensen met een lichte functiebeperking. De gemeente vergoedt 50% van de gemaakte kosten, maar maximaal € 750,-. Er is in totaal € 45.000,- beschikbaar.

Wie komt niet in aanmerking voor de regeling?

Inwoners die al een indicatie hebben voor woningaanpassingen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) én inwoners die wonen in een huurwoning, kunnen niet meedoen aan dit project.

Hoe kunt u aanvragen?

De regeling wordt uitgevoerd door de Stichting Welzijn Bergen. Aanvragen kunnen worden gemeld bij Carla Klok van de stichting: via telefoonnummer (072) 5095267 en e-mailadres c.klok@welzijnbergen.nl.

De volgende voorzieningen komen voor een tegemoetkoming in aanmerking:

 • Toegangspad in helling naar deurdrempel herbestraten met bestaande stoeptegels
 • Toegangspad of terras in helling naar deurdrempel herbestraten met nieuwe stoeptegels
 • Buitenlamp aanbrengen voor/achter het huis
 • Buitenlamp met bewegingssensor aanbrengen voor/achter het huis
 • Buitenlamp met lichtsensor aanbrengen voor/achter het huis
 • Vervangen voordeur met dorpel en driepuntsluiting met comfortslot
 • Deurbel met geluidsversterking l lichtsignaal
 • Teruggebogen deurklinken
 • Drempels weg of verlagen
 • De radiatoren op een veilige manier vormgeven
 • Tweede trapleuning aanbrengen
 • In huis een extra lichtpunt met sensor aanbrengen
 • In huis automatische nachtverlichting in het stopcontact plaatsten
 • Automatische opener voor hoog uitzetraam (bovenlicht)
 • Eén rookmelder keuken en/of slaapverdieping plaatsen op batterijen, op het lichtnet (in plaats van op batterijen of een draadloos gekoppelde rookmelder
 • De heetwaterleidingen in de natte ruimte(s) isoleren of wegwerken
 • In badkamer een veilige en stevige doucheglijstang aanbrengen
 • In badkamer antislip tegels op bestaande tegels aanbrengen
 • In badkamer antislip coating op bestaande tegels aanbrengen
 • Het plaatsen van een verhoogde toiletpot
 • Het plaatsen van een tweede toilet
 • Opklapbare beugel aanbrengen naast het toilet
 • Het installeren van beugels en eengreepskranen
 • Het vervangen van een bad door een douche
 • Voldoende wandcontactdozen op bereikbare plaatsen
 • Gasmelder
 • Gasafsluiter
 • Waterdetector
 • Koolmonoxidemelder
 • Eénhendelmengkraan keuken
 • Thermostatische badmengkraan
 • Thermostatische douchemengkraan
09-06-2017 13:42
Scheidingslijn
Herinrichting Parnassia nadert voltoo...

Het Parnassiapark in Bergen aan Zee is een aantal jaren geleden opgeknapt en ligt er mooi bij. Op de dierenstal, de vogelvolière en de berging na. Deze verkeren nog in slechte staat. Het college heeft besloten om een nieuw dierenverblijf inclusief volière te realiseren. ”De totale herinrichting van het gebied wordt voltooid volgens de wens van de bewoners en gemeenteraad”, zegt wethouder Peter van Huissteden.

In het dierenverblijf worden verschillende functies samengebracht; naast een schuilplaats voor de schapen en geiten is er ruimte voor een kleine volière en een berging voor voer en gereedschap.

 Duurzaam ontwerp

Het nieuwe dierenverblijf voor de dieren en vogels voldoet aan de normen voor dierenwelzijn en duurzaamheid. Er komt een overkapping waaronder de dieren kunnen schuilen bij slecht weer of verkoeling kunnen zoeken op warme zomerse dagen. Publiek kan vanaf het wandelpad rond de dierenweide door ramen van het gebouw kijken naar de dieren in zowel de stal als de volière.

Berging voor IVN

Van de oude volière zijn de buitenkooien al gesloopt. Het overige gedeelte wordt omgebouwd tot berging voor het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). Hun hoofdverblijf staat al sinds jaar en dag in het park. De oude berging bij de hoofdingang van het park wordt gesloopt.

Bijdrage Stichting Vrienden van het Hertenkamp

De totale investering bedraagt € 95.000,-. Na de bouw van het dierenverblijf wordt ook het hek rond de dierenweide vervangen. Dit wordt gefinancierd door de Stichting Vrienden van het Hertenkamp.

Procedure

Voor de huidige locatie van het nieuwe dierenverblijf is een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk. De gemeente start deze procedure binnenkort op.

 

09-06-2017 13:38
Scheidingslijn
Nieuwe vergaderlocatie raad Bergen

De nieuwe vergaderlocatie voor de gemeenteraad komt op de voormalige plek van jongerencentrum Frats in Bergen. De gemeenteraad stemde afgelopen donderdag in met het voorstel voor de nieuwe raadzaal en de bijbehorende financiering. Volgens  planning start de bouw na de zomer.

Sander Douma Architecten uit Stompetoren heeft een ontwerp gemaakt voor een raadzaal, publieke tribune en overlegruimtes bij multifunctioneel centrum De Beeck (Molenweidtje 2). In dit model is ook een foyer ingetekend. De gelegenheid kan naast als raadzaal ook gebruikt worden als klein theater.

Bouwkosten

De bouwkosten bedragen 632.000 euro. Bijna de helft wordt gedekt door de brandverzekering. In september 2015 brak brand uit in Jongerencentrum Frats. Het pand kon als verloren worden beschouwd.

Huidige situatie

De huidige raadszaal en commissiezalen bevinden zich nu nog op de bovenverdieping van De Beeck. Door de raadzaal te verplaatsen, komt er op de bovenverdieping van De Beeck ruimte beschikbaar voor nieuwe voorzieningen en activiteiten. De exploitant (Alkmaar Sport) heeft de opdracht gekregen om onder andere samen met Stichting Welzijn Bergen te bekijken wat de mogelijkheden zijn en het gebouw nog meer als een multifunctionele accommodatie voor de kern Bergen te benutten.

Planning

Binnenkort wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. Het plan past binnen het bestemmingsplan en daarom is geen aanvullende planologische procedure nodig. De verwachting is dat de vergunning binnen acht weken wordt afgegeven. De planning is dat de bouw na de zomervakantie begint en in het voorjaar van 2018 klaar is.

 

09-06-2017 13:28
Scheidingslijn
Minder vaak formulieren bij uitkering

In onze gemeente krijgt iedereen met een Participatiewet-uitkering iedere maand een Rechtmatigheidsformulier dat hij moet invullen en opsturen naar de gemeente. Alleen zo kan hij een uitkering (blijven) krijgen. 

Dit gaat veranderen met ingang van 1 juni: het Rechtmatigheidsformulier verdwijnt en ervoor in de plaats komen formulieren die de meeste klanten minder vaak hoeven in te vullen. Daarvan profiteren zowel de klant als onze administratieve organisatie.

Vaste inkomsten per maand (ook als dat nul euro is?

Bent u klant en hebt u geen inkomsten, of hebt u een vaste uitkering van bepaalde instanties? U moet dan alleen nog elk half jaar het Statusformulier invullen. Als er tussentijds iets wijzigt aan uw persoonlijke situatie, dan moet u dat aan ons melden via een Wijzigingsformulier.

Wisselt uw inkomen per maand?

Bent u klant en hebt u een wisselend inkomen, dan moet u uw inkomen maandelijks doorgeven, zodat wij de hoogte van de uitkering kunnen bepalen. U ontvangt daarvoor iedere maand een Inkomstenverklaring, die u invult en opstuurt. Daar moet u een loonstrookje of uitkeringsspecificatie bij voegen. Wijzigingen aan uw persoonlijke situatie kunt ook u doorgeven via een Wijzigingsformulier.

Wilt u meer weten? Neemt u dan contact op met het Sociaal Team, tel. (072) 888 00 00.

30-05-2017 16:16
Scheidingslijn
Plan sociale woningen TenO-gebied Bergen

Kennemer Wonen heeft een plan ontwikkeld voor 22 nieuw te bouwen sociale woningen in het T&O-gebied in Bergen. T&O staat voor Tuin en Oostdorp. Het gaat om het gebied tussen de Kogendijk– Jaap Wijandweg – Achterweg in Bergen. Naast woningen wordt er gewerkt aan een voorstel voor een nieuw wijkgebouw ter vervanging van het huidige verouderde T&O-gebouw.

Plan ter inzage

Het plan ligt vanaf donderdag 1 juni 2017 ook voor vier weken ter inzage op het gemeentehuis, Jan Ligthartstraat 4 in Alkmaar. Schriftelijke reacties op het plan kunt u sturen naar:

 • College van Bergen
 • Postbus 175
 • 1860 AD  BERGEN

Vervolg

Na de ter inzagelegging worden de reacties verwerkt in een collegevoorstel. De volgende stap is dat het college een principebesluit neemt. Vervolgens legt het college dit besluit voor aan de gemeenteraad. Na een positief raadsbesluit start een procedure om het bestemmingsplan te wijzigen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Simon van Dam  (072) 888 0000.

30-05-2017 13:43
Scheidingslijn
Scootmobiels en rolstoelen te leen in...

Woont u in onze gemeente en bent u slecht ter been? Dan kunt u een rolstoel of scootmobiel gratis lenen voor maximaal een dag. Vorig jaar werd een proef gehouden met de uitleen. Die was succesvol en daarom is deze service nu standaard beschikbaar. De tijd tussen reserveren en uitlenen is sindsdien veel korter.

De service is er voor als u een dagje uit wilt, maar niet meer zo mobiel bent. Of als u overweegt om een scootmobiel aan te schaffen, maar die eerst eens wilt uitproberen. Of als u eens naar de duinen of het winkelcentrum wilt, maar niet zo lang meer kunt lopen. U kunt gratis gebruikmaken van de scootmobiel- en rolstoelpool. Het is wel verstandig om op tijd te reserveren, minimaal een dag van tevoren. 

Hoe werkt het?

De rolstoel of scootmobiel is te leen voor maximaal een dag. Hieraan zijn geen kosten verbonden. De service is er ook voor niet-inwoners, maar zij betalen dan een borg van € 50,-. De rolstoel/scootmobiel is af te halen in Bergen, Egmond of Schoorl. De gebruiker ondertekent een gebruikersovereenkomst; daarvoor is het nodig dat hij legitimatie meeneemt. 

Wat moet u vooraf weten?

Aanvragen kan via:

Bij het lenen van een scootmobiel moet u een aantal vragen beantwoorden om te bepalen of er instructie – door een vrijwilliger - nodig is.

Een vrijwilliger maakt met u een afspraak over tijd van ophalen en terugbrengen plus de locatie:

 • Bergen, Binnenhof  9-11
 • Schoorl, De Sanderij 7
 • Egmond Binnen, Visweg 45

U brengt de rolstoel/scootmobiel terug op de dag van uitleen of op het eerstvolgende openingstijdstip van het uitleenpunt.

29-05-2017 09:04
Scheidingslijn
Nieuwe plek voor kunstwerk Microben

Er is een nieuwe plek gevonden voor het kunstwerk ‘Microben’ van kunstenares Louk van Meurs. Het kunstwerk staat nu nog in de tuin van Zorgcirkel Prins Hendrik, maar mag daar niet blijven staan omdat de tuin een Rijksmonument is.

Samen met de Egmondse bewonersvereniging De Parel –die ook eigenaar is van het kunstwerk- heeft de gemeente een goede plek gevonden aan de Sportlaan in Egmond. Naar verwachting kan het kunstwerk daar in september geplaatst worden.

Unieke combinatie

De plek die de meeste mogelijkheden biedt en is aangedragen door bewonersvereniging de Parel is de plek aan de Sportlaan tegenover de ingang van de Roompot. Daar is een stuk groen tussen het naast de weg gelegen fietspad en het duin van de uitkijktoren. Op die plek staat al een picknickbank. Het lijkt de Parel een leuk en uniek idee om de picknickbank te combineren met het kunstwerk; picknicken “in of bij ” het kunstwerk. Henny Weel van de Parel: “Er ontstaat zo een bijzondere plek. Waar je als je er langs loopt, fietst of rijdt van denkt: he, wat staat daar voor iets aparts, toch even kijken. Een aanwinst voor Egmond aan Zee. Zo kan een ieder die daar gaat zitten op speelse wijze kennis maken met kunst.” 

In overleg

Wethouder Odile Rasch en het bestuur van bewonersvereniging de Parel zijn blij dat zij in goed overleg een prachtige nieuwe plek voor het kunstwerk hebben gevonden. Het kunstwerk wordt geplaatst in overleg met de kunstcommissie. 
 

Direct van de oude naar de nieuwe plek

Het kunstwerk wordt in september verplaatst. De gemeente had eerder aangegeven dat het kunstwerk in juni verwijderd moest worden, maar nu de nieuwe plek gevonden is, is het onnodig om het kunstwerk tussendoor nog weer op te slaan. Het wordt straks direct van de ene naar de andere plaats verhuisd.
 

23-05-2017 16:48
Scheidingslijn
Wijzigingen strandnota 2008

De strandnota van gemeente Bergen komt uit 2008. In deze nota wordt het strand van onze gemeente beschreven en welke regels er op het strand gelden. In de afgelopen jaren zijn er verschillende wijzigingen doorgevoerd. Wij zetten de wijzigingen voor u op een rijtje.

De strandnota van gemeente Bergen 2008 kunt u hier bekijken..

Evaluatie strandnota in 2013

Allereerst is de nota in 2013 geëvalueerd. De raad heeft toen het volgende besloten:

 • Onder voorwaarden innovatieve ontwikkelingen toestaan
 • Op locaties waar activiteitenstranden alleen bereikbaar zijn via een zonnestrand zijn de aanduidingen van de zonering aangepast zodat de toegankelijkheid van de activiteitenstranden mogelijk is
 • De zone voor naaktrecreatie is formeel aangegeven
 • Bij locatiegebonden evenementen wordt primair uitgegaan van de bezoekersaantrekkende werking van een evenement en secundair van het functieprofiel van het strand
 • Het recreatief gebruik van vaste vistuigen is niet toegestaan
 • Met betrekking tot gemotoriseerd vervoer op het strand zijn toevoegingen opgenomen op wat in de strandnota 2008 geldt
 • Sportkampen
 • De vastgestelde kaders voor maximale bebouwing worden blijvend gehanteerd
 • Voor paviljoens worden strandgerelateerde nevenactiviteiten, waaronder detailhandel, te behoeve van de hoofdactiviteit, toegestaan
 • Bebouwing op het nieuw te realiseren strand bij de Hondsbossche Zeewering wordt toegestaan. De kaders hiervoor worden opgenomen in de structuurvisie voor Camperduin
 • Jaarrondexploitaties zijn gedurende de winterperiode minimaal 4 dagen per week geopend gedurende 7 uur (in ieder geval tussen 10:00 – 17:00 uur) en dit betreft in ieder geval het weekend

Ook besloot de raad verder in overleg te gaan met het college over de volgende onderwerpen:

 • Overige commerciële bebouwing
 • Terras strand
 • Uitstallen van strandattributen
 • Overnachten op het strand

Het raadsbesluit van 2013 met de wijzigingen kunt u hier bekijken.

Evaluatie strandnota maart 2015

De vier onderwerpen die de raad nog verder uitgezocht wilde hebben, zijn in november 2014 opnieuw aan hen voorgelegd. Na een periode van inzage heeft de gemeenteraad op 5 maart 2015 besloten wijzigingen aan te brengen op drie van deze punten:

 • Terras strand
 • Uitstallen van strandattributen
 • Overige commerciële bebouwing

Het onderwerp overnachten op het strand is meegenomen in de Lokale economische visie gemeente Bergen waarover de raad in het eerste kwartaal van 2017 besluit.

Uitgangspunten bij deze evaluatie zijn:

 • de eigen verantwoordelijkheid van alle partijen op het strand, in plaats van een netwerk van regels
 • het strand is voor iedereen
 • veiligheid voor iedereen op het strand en de hulpdiensten

De raad heeft het volgende besloten:

Strandterrassen

Per paviljoen is één onbebouwd terras toegestaan, grenzend aan het
strandpaviljoen, met een diepte van ten hoogste 5 meter en een breedte die niet breder is dan de breedte van het strandpaviljoen, waarbij dit terras is georiënteerd op de zee. Hiervoor is een terrasvergunning verplicht. De definitie van een onbebouwd terras komt neer op het neerzetten van de stoelen en tafels in het zand: geen zijwanden, overkapping of verharde ondergrond is toegestaan.

Hierbij geldt:

 • waar het terras ‘georiënteerd op zee’ niet mogelijk is in verband met de breedte van het strand, worden specifieke afspraken gemaakt
 • het serveren van drank- of etenswaren op het strand buiten deze terrassen is niet toegestaan
 • een strook van tenminste vijftien meter die wordt vrijgehouden van bebouwing en obstakels in verband met de veiligheidszone voor hulpdiensten

Strandattributen

De raad besluit het uitstallen van de attributen over te laten aan de verantwoordelijkheid van de ondernemers op het strand. Hierbij gelden de uitgangspunten dat het strand voor iedereen is en dat er vanaf de vloedlijn 15 meter moet worden vrijgelaten voor de hulpdiensten.
Indien zich incidenten voordoen gaat de gemeente met de betrokken partijen in gesprek.

Overige commerciële bebouwing

Bedrijfsevenementen en zomerkampen (dagrecreatie zonder overnachten op het strand) worden aangemerkt als overige commerciële bebouwing, zodat het mogelijk is een bedrijfsbebouwing van maximaal 34 m² toe te staan voor het opslaan van spullen. Voor deze oppervlaktemaat kan geen horecavergunning worden aangevraagd. De raad heeft besloten dit soort opslag toe te staan bij voorkeur wanneer het aan een paviljoen is gekoppeld en men voor de opslagruimte een omgevingsvergunning heeft.

Het raadsbesluit van 5 maart 2015 met het bijbehorende stuk ‘Strand voor iedereen’ kunt u hier bekijken

Meer informatie

Hebt u nog vragen of opmerkingen? Dan kunt u contact opnemen met:

 • Willem Taal of Theo Kraan
 • Telefoon: (072) 888 00 00.
28-02-2017 12:05
site_backtotop.png