Bijzonder Ku(n)stwerk door kinderen

Wethouder Jan Houtenbos met de winnende school: de Adriaan Roland Holstschool
Wethouder Jan Houtenbos met de winnende school: de Adriaan Roland Holstschool

De hoofdstrandopgang van Egmond aan Zee wordt tijdelijk opgesierd met een een uniek kunstwerk dat gemaakt is uit gejut zwerfafval. Vrijdagochtend 29 november werd een 14 meter lang scherm onthuld met daarop de boodschap: ‘Iloveschoonstrand’. Dat is het sluitstuk van een project waar 13 basisscholen aan meededen. Zij brachten in Egmond een bezoek aan het educatief/creatief centrum ‘Terug naar de Kust’.

De basisschoolkinderen volgden daar een programma dat zich richt op bewustwording van het milieu maar vooral op creativiteit. Waarom is het zo belangrijk om de zee en de stranden schoon te houden? Maar ook: hoe leuk het is om afval te jutten en van die ‘schatten’ iets moois te maken? De leerlingen van groep 6 konden dit zelf ervaren bij ‘Terug naar de Kust’ en bouwden naast een eigen werkstuk mee aan het het enorme Kunstwerk. Ook schreven alle leerlingen een brief aan de ‘Burgemeester van de Zee’ waarin zij met oplossingen komen voor het grote ‘Plastic soep probleem’. 

Doppen, speelgoed, slippers, netten, troep

Het Ku(n)stwerk dat volledig is opgebouwd uit plastic zwerfafval toont 13 gekleurde letters en een symbolisch hart van ieder ruim een meter groot.  Onder het kunstwerk werden foto’s geplaatst van alle werkstukken die de scholen zelf hebben gemaakt uit plastic soep. De mooiste 3 werkstukken werden beloond met een prijs: de Gouden haaienkaak. Het kunstwerk is een week te zien. Ook tijdens de beroemde Fjoertoer wordt het uitgelicht. Daarna zal het werk landelijk worden geëxposeerd.

Boek vol brieven aan de Burgemeester van het strand

Ruim 350 brieven zijn geschreven, waarin leerlingen soms hun boosheid, verontwaardiging over de plastic soep laten spreken. Anderen komen met unieke vondsten, tips en uitvindingen om dit wereldwijde probleem op te lossen. Alle brieven zijn gebundeld in het ‘Grootboek der Plastic soep’ dat werd overhandigd aan wethouder Jan Houtenbos die voor deze dag ‘de Burgemeester van het strand’ mocht vertegenwoordigen.

Groot kinderkoor (flasmob)

Ruim 150 schoolkinderen zongen tijdens de opening het grote ‘Plastic soeplied’ van kinderen voor kinderen. Dat was ook het startschot voor een expositie binnen het nieuwe centrum Terug naar de Kust in Egmond aan Zee. Bezoekers kunnen de kunstwerken bewonderen die de afgelopen 2 maanden zijn gemaakt door de jonge schooljutters uit de gemeente Bergen. Grote lijstwerken, vogels, vissen uit zwerfafval maken de plastic soep zichtbaar, voelbaar en zelfs ruikbaar. Kinderen vertellen daarmee een boodschap; ‘verlos de zee en stranden van al haar plastic’ en vooral: ‘Ruim je rommel op!’

Gouden Kaak uitgereikt

Alle werken van de leerlingen kwamen in aanmerking voor de hoofdprijs: de Gouden Kaak die aan de winnende school werd uitgereikt. Het hele project is een samenwerking van atelier ‘Gejut’ en de gemeente Bergen. Komende jaren zal het centrum Terug naar de Kust haar activiteiten uitbreiden; scholen en andere geïnteresseerden binnen Nederland kunnen zich aanmelden voor dit leerzame maar vooral creatieve programma.

De Adriaan Roland Holst school won de eerste prijs, een gouden haaien kaak! Zij hadden het beste werkstuk gemaakt; een vogel van gejut plastic met een buik vol plastic. Zij hadden volgens de deskundige jury het probleem het beste in het werkstuk gevat. De Adriaan Roland holst School deed dit jaar voor het eerst mee. De tweede prijs was voor de Bosschool en de derde voor de Branding. 

Naar overzicht