Brief van burgemeester Rehwinkel

foto door Joost Bastmeijer

Beste inwoners van de gemeente Bergen,

Op 3 maart 2020 ben ik officieel begonnen als waarnemend burgemeester van onze gemeente Bergen. Ik was van plan om voortvarend de kernen beter te leren kennen en had graag met zoveel mogelijk mensen kennisgemaakt. Ik legde een aantal bezoeken af, maar vervolgens brak het coronavirus uit en waren dergelijke ontmoetingen niet meer mogelijk. U begrijpt: ik had me het begin van mijn waarnemend burgemeesterschap van de gemeente Bergen heel anders voorgesteld.

Steun betuigen

In deze brief wil ik allereerst mijn steun betuigen aan de inwoners en hun families die nog steeds vechten tegen het coronavirus. Ik wens u een spoedig herstel toe. Ook wil ik laten weten dat ik - en met mij het college van B&W en de gemeenteraad - meeleef met hen die hun dierbaren moeten missen als gevolg van dit virus.

Moeilijke tijden

Het zijn nog steeds moeilijke tijden. Ondernemers hebben vaak aanmerkelijk minder klandizie of sloten zelfs de deuren. Ouderen kunnen al weken niet meer worden bezocht. Jongeren willen weer naar de sportschool of er anderszins op uit.

Andere vakantieplannen

U had ongetwijfeld een andere voorstelling van dit voorjaar. Er waren misschien plannen voor een vakantie, er waren tickets in huis voor een festival of een sportevenement, of er was een jubileum aanstaande. En we keken allemaal uit naar Koningsdag en de viering van 75 jaar bevrijding. Het loopt allemaal totaal anders, de afgelopen tijd zijn we noodgedwongen zoveel mogelijk thuisgebleven.

Veerkracht en verbondenheid

Gelukkig zie ik dat veel inwoners en ondernemers uit onze gemeente positief zijn ingesteld. Er blijkt sprake te zijn van veerkracht en verbondenheid. Spontaan ontstaan initiatieven om elkaar te helpen. Familieleden, buren en kennissen die boodschappen voor elkaar doen, bossen tulpen die bij ouderen gratis worden bezorgd. Jongeren die op zoek gaan naar andere mogelijkheden van sport, waarbij ze zich evengoed aan de regels houden.

Hartverwarmende acties

Ook zijn er hartverwarmende acties. Bijvoorbeeld van de drie ondernemers die de handen ineen sloegen en op Bevrijdingsdag met historische jeeps maaltijdpakketten bij ouderen lieten bezorgen. In de krant las ik dat de Hulpgroep Egmond op 5 mei gebakjes bij oudere inwoners had gebracht in samenwerking met drie supermarkten en bakkers uit de dorpen, en ik hoorde dat de Barry Foundation in Groet en Schoorl paasbrunches heeft bezorgd bij inwoners van Schoorl van 75 jaar en ouder. Het zijn slechts een paar voorbeelden van waar kleine dorpen groot in kunnen zijn. Dat maakt me een hele trotse burgemeester.

Landelijke persconferentie

Vorige week woensdagavond was er opnieuw een persconferentie van de landelijke overheid. Omdat we ons aan de maatregelen houden, is er stap voor stap weer wat meer mogelijk. Ik snak daar net zo naar als u, maar verwacht ook dat we nog voor grote uitdagingen komen te staan.

Economie op gang brengen

Als gemeente kijken we waar ondersteuning mogelijk is. Hoe kan de economie weer zo snel mogelijk op gang worden gebracht? Met elkaar zullen we ‘het nieuwe normaal’ vormgeven! Per kern hebben we een speciale werkgroep, een zogenoemde taskforce, samengesteld waarin ondernemers samen met de gemeente werken aan maatregelen, zodat wij samen met onze gasten kunnen genieten van onze mooie omgeving volgens de richtlijnen.

Bergen is op de goede weg

Ik ken Bergen al van onbezorgde zomervakanties uit het verre verleden, roodverbrand op een terras rond de Ruïnekerk, strandwandelingen naar Schoorl en gezellig winkelen in Egmond. Onbezorgd zal de komende zomer nog niet kunnen én mogen zijn. Maar ook Bergen is op de goede weg.

In de komende maanden houden we afstand, maar blijven we voor elkaar zorgen. Alleen samen krijgen we corona onder controle. En in het zonlicht valt echt te zien hoe mooi onze gemeente is!

Met vriendelijke groet,

Dr. J.P. (Peter) Rehwinkel

Burgemeester van Bergen

Naar overzicht