Dit najaar gaat aanleg glasvezelnetwerk zorgen voor sneller internet

Bergen krijgt binnenkort een veel betere op- en afrit op die digitale snelweg. Met hulp van initiatiefgroep Bergen Breedband en de provincie is het gelukt. Glasvezelexploitant E-Fiber neemt in onze gemeente het initiatief om een snel glasvezelnetwerk aan te leggen. Dat gaat onze digitale bereikbaarheid flink vergroten. Een jarenlange wens van inwoners en de gemeente gaat hiermee in vervulling. Komend najaar kan E-Fiber starten met het aanleggen van het glasvezelnetwerk.

Snel internet voor iedereen

Gezinnen, ondernemers, scholen, bejaardenhuizen, zzp’ers, iedereen in de gemeente kan op het net aangesloten worden. Dus ook als je ver weg van een dorpskern woont, in de buitengebieden zoals dat heet. Daar is soms geen internet en mocht het wel aangeboden worden, ben je als consument vaak afhankelijk van één partij. Tot nu toe was het altijd moeilijk om die buitengebieden in de overeenkomst te krijgen, maar E-Fiber heeft toegezegd iedereen de mogelijkheid te zullen bieden. Glasvezel is een supersnelle technologie voor het doorgeven van data. Het is een stuk sneller dan het ‘ouderwetse’ koper. 

Samenwerkingsovereenkomst

E-fiber legt het net aan voor eigen rekening en eigen risico. Wij hebben als gemeente hierin uiteraard een coördinerende taak en daarom wordt er een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Binnenkort wordt het contract getekend. 

Hoe werkt dat dan?

Voor de functionaliteit van het netwerk worden er op verschillende locaties zogenoemde PoP’s ofwel points of presence in de openbare ruimte gerealiseerd. Dat zijn in feite kleine glasvezelcentrales waar 2000 à 3000 aansluitingen samenkomen. Binnenkort start E-Fiber ook de communicatie hierover, zodat u precies weet wat er straks mogelijk is en wanneer.

Naar overzicht