Grenspaal en kunstwerk de blauwe paal in oude luister hersteld

groepsfoto van de aanwezigen met de blauwe paal

De oude grenspaal tussen de voormalige gemeenten Egmond aan Zee en Egmond-Binnen  -ook wel bekend als de Blauw Paal- staat weer waar hij hoort: namelijk óp de oude gemeentegrens. Ook is het kunstwerk dat er naast staat, weer in oude glorie hersteld. Maandag 26 augustus worden beide markeringen feestelijk onthuld door wethouder Jan Houtenbos samen met de Derper en Hoever dorpsverenigingen, stichting Historisch Egmond en stichting Hafre.

Nieuwe locatie

De gemeente is de afgelopen jaren door diverse belangenorganisaties en bewoners benaderd met het verzoek de oude grenspaal te verplaatsen, omdat de paal sinds de restauratie in 1980 niet meer op de grens staat maar een flink aantal meter daarvandaan. De nieuwe locatie is na onderzoek in het Kadaster en in overleg met betrokkenen vastgesteld.

Kunstwerk De Blauwe Paal opgeknapt

Het kunstwerk met de titel ‘Blauwe Paal’ dat naast de oude grenspaal staat, is ook gerestaureerd. Na bijna 25 jaar in weer en wind te hebben gestaan, vandalen en zelfs geweerschoten trotserend, was de grenspaal toe aan een opknapbeurt. De gemeente Bergen heeft een budget beschikbaar gesteld aan stichting Hafre, die destijds ook de paal heeft ontworpen. 

‘Voorbij de blauwe paal gaan’

De Blauwe Paal is sinds jaar en dag een begrip in Egmond. Hij markeert van oudsher de grens tussen Egmond aan Zee (Derp) en de rest van de wereld.  De Derpers leefden vanouds met de blik richting de zee en met de rug naar het land. Voorbij de "Blauwe Paal" gaan betekende meestal ongeluk. Alleen als het niet anders kon, ging de Derper met grote tegenzin voorbij de Blauwe Paal. 

Naar overzicht