Vrijwilligers rapen zwerfafval van strand tussen Egmond en Castricum

De 130 vrijwilligers zijn klaar voor de beach cleanup van Egmond aan Zee
De 130 vrijwilligers zijn klaar voor de beach cleanup van Egmond aan Zee.

Ruim 130 vrijwilligers waren maandagochtend 12 augustus naar het strand van Egmond aan Zee gekomen, om mee te helpen zwerfafval op te ruimen. Want daar liggen de stranden (in de hele wereld) helaas vol mee: van wattenstaafjes, plastic flessen, blikjes, ballonnen en doppen, tot gloeilampen, schoonmaakmiddelen, cartridges, jerry cans, houten pallets en visnetten. Wethouder Jan Houtenbos ondersteunt de Boskalis Beach Cleanup Tour dan ook van harte en opende graag deze etappe in strandpaviljoen Nautilus aan Zee.

Nadruk op wegwerpplastic

Stichting De Noordzee organiseert ieder jaar deze landelijke strandschoonmaakactie. Vanuit het onderste en bovenste puntje van Nederland wordt er begonnen en zo lopen ze al schoonmakend naar elkaar toe. Vrijwilligers konden zich aanmelden en de etappe van Egmond aan Zee zat in korte tijd al helemaal vol. Dat bleek ook uit de grote groep mensen die kwam helpen opruimen. De nadruk van dit deel van de tour lag op wegwerpplastic (single use plastic) en de restanten van ballonnen.

Zwerfplastic wordt bankje

Van het opgehaalde plastic tussen Egmond aan Zee en Castricum aan Zee, gaat de coöperatie Plastic Fantastic trouwens iets bijzonders maken: een bankje, dat in de hal van het gemeentehuis komt te staan. Ze recyclen hiervoor het opgeraapte plastic en maken er samen met Save Plastics professionele producten van, zoals: bruggen, lantaarnpalen en meubels.

Schoon strand belangrijk voor kustgemeente

De gemeente heeft dit bankje gekocht, omdat ze het belang van een schoon strand onderschrijft. Wethouder Houtenbos: “Als kustgemeente vinden we het natuurlijk helemaal belangrijk dat onze bezoekers van een schoon strand kunnen genieten. We ondersteunen dit initiatief daarom niet alleen met een financiële bijdrage, maar ook door al het opgehaalde afval te verzamelen, af te voeren en te verwerken. En dus door het bankje aan te schaffen, waar u binnenkort op kunt zitten in het gemeentehuis.”

Naar overzicht