Vuurwerk kopen of afsteken?

Sinterklaas is nog in het land en toch zijn de voorbereidingen voor een veilige jaarwisseling in volle gang! Over ruim vier weken wordt 2020 alweer ingeluid. Traditiegetrouw wordt het nieuwe jaar warm welkom geheten met veel vuurwerk. Het afsteken van vuurwerk is echter niet zonder risico’s. Elk jaar zijn er veel vuurwerkongevallen met vaak zware verwondingen tot gevolg en zelfs dodelijke slachtoffers. Ook wordt nu al vuurwerk afgestoken wat tot veel overlast en schade leidt. Daarom zijn er regels voor het (ver)kopen en afsteken van vuurwerk. Graag zetten we ze hieronder nog een keer op een rijtje.

Drie verkooppunten

Het kopen en verkopen van vuurwerk mag uitsluitend op de laatste drie dagen van het jaar. Omdat dit jaar 29 december op een zondag valt, start de verkoop op zaterdag 28 december. De andere verkoopdagen zijn maandag 30 en dinsdag 31 december 2019.

De volgende bedrijven hebben vergunning gekregen om in onze gemeente vuurwerk te verkopen: in Schoorl ( ‘Breen’), Bergen ( ‘Profile der Kinderen’) en in Egmond aan den Hoef ( ‘Hubo’).

Afsteken van vuurwerk

Het afsteken van vuurwerk mag alleen op dinsdag 31 december vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur ’s nachts (Nieuwjaarsdag).

Vuurwerkvrije zones

Er mag geen vuurwerk afgestoken worden op de volgende locaties:

  • Het Pompplein in Egmond aan Zee
  • Het Roode Leeuwplein in Schoorl
  • Een zone van 50 meter rond het Hertenkamp in Bergen centrum
  • Een zone van 50 meter rond recreatiepark de Woudehoeve

Binnen een afstand van 50 meter bij gebouwen met rieten daken en benzinepompen mag geen vuurwerk worden afgestoken. Het afsteken van vuurwerk nooit leiden tot gevaar, schade of overlast.

Politiecontrole

De politie houdt zich bezig met de opsporing van partijen illegaal vuurwerk. Daarnaast treedt de politie op als er vuurwerk wordt afgestoken vóór 31 december of als er overlast wordt veroorzaakt door het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

Naar overzicht