Crisisnoodopvang op BSV-velden

De voormalige voetbalvelden van BSV Bergen aan de Oudtburghweg worden tijdelijk gebruikt voor crisisnoodopvang. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vangt hier sinds 9 september 175 asielzoekers uit Ter Apel op, in samenwerking met de gemeente Bergen. Het gaat om een periode van 3 maanden, tot uiterlijk 1 december 2022.

De noodopvang is nodig vanwege de problemen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel Daar moeten regelmatig mensen in schrijnende omstandigheden in de open lucht overnachten, omdat er te weinig plek is. In gemeente Schagen worden 50 mensen opgevangen. In Heiloo en vervolgens Alkmaar is eerder plek gemaakt voor 175 mensen. De opvang in Alkmaar loopt 8 september af en Bergen neemt het stokje over. Het betreft gezinnen met kinderen en andere volwassenen die al zijn aangemeld in Ter Apel.

Bescherming bieden

Het college vindt het belangrijk dat de gemeente Bergen nu de stap naar voren zet. De situatie in Ter Apel is nijpend en de gemeente vindt het haar morele plicht om gezamenlijk mensen die op zoek zijn naar veiligheid bescherming te bieden.

Hoe komt de opvang eruit te zien?

De crisisnoodopvang beslaat ongeveer een voetbalveld. Op een verharde ondergrond worden diverse wintervaste paviljoens geplaatst. Met afgescheiden slaapruimtes  met elk zes bedden, sanitaire voorzieningen. En een centrale ruimte waar de mensen overdag kunnen verblijven. Bij de paviljoens wordt een deel van de ondergrond verhard, zodat de kinderen daar kunnen spelen en de volwassenen een plek hebben om buiten te zitten. De paviljoens kunnen worden verwarmd.

Organisatie en coördinatie bij veiligheidsregio

De organisatie en coördinatie van de noodopvang ligt bij de veiligheidsregio. Op de locatie is een team van de veiligheidsregio en het Rijk aanwezig die de asielzoekers opvangt, begeleidt en verzorgt. Zo is er 24 uur per dag en 7 dagen per week een beveiliger en brandwacht aanwezig. Daarnaast is er elke dag een locatiemanager aan het werk.

Vragen over de noodopvang

Kijk of  uw vraag in de lijst veelgestelde vragen van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord staat. Als uw vraag er niet bij staat, mailt u naar crisisnoodopvang@vrnhn.nl

De veiligheidsregio en gemeente hebben contact met de wijkagent en de politie. Bij vragen over veiligheid kunt u ook mailen naar crisisnoodopvang@vrnhn.nl of deze met de wijkagent bespreken. Bel hiervoor het algemene nummer van de politie 0900 - 8844. Het nummer is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar en bedoeld voor al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Heeft het wel spoed, dan belt u 112.

Afspraken ministerie 

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft alle veiligheidsregio’s in Nederland gevraagd kortstondig crisisnoodopvang voor 225 asielzoekers te realiseren. Dit om tijd te winnen voor het vinden van een structurele oplossing. In overleg met Veiligheidsregio Noord-Holland Noord werden eerder in Heiloo en daarna in Alkmaar 175 asielzoekers tijdelijk opgevangen. In de gemeente Schagen zijn 50 mensen opgevangen.

Vrijwilligers

Vrijwilligers die willen helpen om de kinderen en volwassenen in de crisisnoodopvang een leuke dag te bezorgen, kunnen zich opgeven via Team Vrijwillig: info@teamvrijwillig.nl. Denk bijvoorbeeld aan het doen van een spelletje, kleuren of knutselen, sporten, sjoelen, fietsen etc.

Het aanbieden van activiteiten die vrijwilligers zelf initiëren, met een duidelijk begin en einde, wordt op prijs gesteld. De gastheren en gastvrouwen van de crisisnoodopvang kunnen zich dan focussen op de dagelijkse werkzaamheden.

Meer informatie: Helpende handen bij crisisnoodopvang Bergen - Teamvrijwillig