Bereikbaarheid kust

Tijdens mooie stranddagen en vooral in het weekend worden de stranden in onze gemeente druk bezocht. We raden u aan met het openbaar vervoer of (brom)fiets naar het strand te komen. Of maak gebruik van de combinatie auto-fiets of auto-bus! Komt u toch met de auto naar de kust? Houd dan rekening met extra drukte.

Om het verkeer rond de stranden op drukbezochte dagen in goede banen te leiden, zet de gemeente op verschillende plekken richting de kust verkeersregelaars in.

Parkeren in de gemeente Bergen

Een goede manier om de kust te bereiken is de combinatie: auto en fiets. De gemeente Bergen heeft 3 fietstransferia aangewezen. Een transferium is een ruime P+R parkeergelegenheid aan de rand van een stad of dorp om de parkeerdruk en files te verminderen:

  • Groeneweg (1861 PH) in Bergen

Hier is voldoende gelegenheid om gratis te parkeren. Op de meegenomen fiets zijn de stranden dichtbij: Bergen aan Zee ligt op nog geen 5 km afstand, te bereiken via een mooie, beboste route. Het autovrije Schoorl aan Zee ligt nog een paar kilometer verder. Het strand is te bereiken via een fietsroute langs het duinengebied.

  • Rekerkoogweg (1749 CJ) in de gemeente Schagen (onder Warmenhuizen)

Op ongeveer 8 km fietsafstand van de kust. Via Schoorl kunt u fietsen naar de stranden in Schoorl aan Zee, Hargen aan Zee en/of Camperduin. Dit zijn voornamelijk vrijliggende fietspaden of paden langs het duinengebied.

  • Het transferium 'De Uilenvanger' ligt op het terrein van PWN langs de Zeeweg in Bergen (1865 AB).

Er zijn in Alkmaar P&R-terreinen aan/bij:

  • de Keesomstraat 1 (1821 Alkmaar)
  • de Robonsbosweg/Bergerweg (1817 Alkmaar)
  • Kruseman van Eltenweg (1817 BC, Alkmaar)
  • het AZ-stadion (1812 AZ, Alkmaar).

Op deze terreinen kunt u gratis parkeren. U kunt dan met de bus verder reizen.

Auto

Wanneer ook het parkeerterrein aan de Uilenvangerweg vol is, wordt autoverkeer doorverwezen naar Egmond aan Zee (als daar nog parkeerplaatsen vrij zijn), Hargen aan Zee en Camperduin.

Fiets

Bergen aan Zee is per fiets goed bereikbaar. Er zijn voldoende mogelijkheden om fietsen neer te zetten bij de strandafgangen.

Auto

Om het verkeer op druk bezochte dagen in goede banen te leiden, zet de gemeente verkeersregelaars in. U treft daar een verkeersregelaar aan op de fiets of scooter, die u verwijst naar beschikbare parkeerplaatsen. Op het moment dat de verkeersregelaars constateren dat er geen parkeergelegenheid in Egmond aan Zee meer beschikbaar is, worden de auto’s door de verkeersregelaars doorverwezen naar een terrein aan de Tijdverdrijfslaan. In de omgeving kunt u gebruik maken van de bestaande buslijnen richting het busstation van Egmond aan Zee. Ook kan de afstand naar het strand lopend worden afgelegd (ca. 2 km afstand). Bij grote drukte is het mogelijk dat u wordt doorverwezen richting Hargen aan Zee en Camperduin.

Fiets

Egmond aan Zee is per fiets goed bereikbaar. Er zijn mogelijkheden om fietsen te stallen bij de strandafgangen. Momenteel is de gemeente bezig de mogelijkheden voor het stallen van fietsen te verbeteren en uit te breiden.

Auto

Het Noordzeestrand bij Schoorl aan Zee is uitsluitend per fiets te bereiken. Hargen aan Zee en Camperduin zijn bereikbaar met de auto. De strandafgangen hebben parkeervoorzieningen.

Fiets

Met de fiets is Schoorl aan Zee onder andere bereikbaar vanuit het fietstransferium aan de Groeneweg (1861 PH) in Bergen, waar u gratis kunt parkeren. Het is ongeveer een half uur fietsen.