Waar ben ik ?

Op woensdag 15 maart 2017 zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Op die dag mogen alle stemgerechtigde Nederlanders kiezen wie en hoe Nederland de komende 4 jaar wordt bestuurd.

De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden. De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn: het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten. Na de Tweede Kamerverkiezing onderhandelen politieke partijen om een coalitie (een samenwerking tussen de partijen) te vormen die de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft.

Wie mogen er stemmen?

U krijgt een stempas van de gemeente Bergen als u:

  • op 15 maart 2017 18 jaar of ouder bent
  • op 30 januari 2017 in Bergen (NH) staat ingeschreven
  • de Nederlandse nationaliteit heeft
  • niet uitgesloten bent van het kiesrecht

Versturen/bezorgen stempassen en kandidatenlijsten

  • stempassen tussen 21 en 25 februari
  • kandidatenlijsten op donderdag 2 maart

Stembureau’s in de gemeente

U kunt in de gemeente Bergen op 18 locaties uw stem uitbrengen. Om te stemmen heeft u uw identiteitsbewijs nodig.
De stembureau’s zijn geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur

Iemand anders laten stemmen met volmacht

Bent u op de verkiezingsdag zelf niet in de gelegenheid om te stemmen? Laat dan een andere kiezer uw stem uitbrengen met een volmacht.  U kunt nu al een volmacht aanvragen. Het aanvraagformulier voor een volmacht moet uiterlijk vrijdag 10 maart 2017 door ons ontvangen zijn.

In andere gemeente stemmen

Met uw stempas kunt u binnen de eigen gemeente in elk stembureau naar keuze stemmen. Wilt u in een andere gemeente in Nederland stemmen? Bijvoorbeeld in de gemeente waar u werkt. Dan heeft u een kiezerspas nodig. Het aanvraagformulier voor een kiezerspas moet uiterlijk vrijdag 10 maart 2017 door ons ontvangen zijn.

Aanplakborden verkiezingen

Op verschillende plaatsen in de gemeente Bergen zijn aanplakborden geplaatst. Doet uw politieke partij mee aan de verkiezingen, dan mag u deze borden gebruiken om uw partij onder de aandacht van de kiezers te brengen.
 

Vragen?

U kunt met uw vragen terecht bij Team Verkiezingen, telefoon (072) 888 00 00 of e-mail verkiezingen@bergen-nh.nl

site_backtotop.png