Ondernemen met oog voor een gezonde toekomst

De Provincie Noord-Holland en adviesbureau Over Morgen werken samen aan een duurzame toekomst door ervoor te zorgen dat er meer zonne-energie wordt opgewekt in de provincie. De gemeente Bergen steunt dit verduurzamingsproject. Met de actie ‘Verzilver uw dak’ begeleiden zij ondernemers met een bedrijfsdak groter dan 1000m2 gratis bij het realiseren van zonnepanelen op hun dak.

Sven Kraakman

Sven Kraakman is eigenaar van manege Van Poelenburgh aan de duinrand tussen Schoorl en Bergen en besloot hiervan gebruik te maken en zelf energie te gaan opwekken. Die stap was voor Sven Kraakman niet vreemd. Voor zijn opleiding aan de Universiteit van Amsterdam begon hij, als studie-opdracht, een eigen bedrijf in zonnepanelen. “Dat deed ik samen met een vriend in 2018. Wij gingen dat doen in het kader van de minor die wij moesten halen.”

Ingrijpend proces

“Om op de manege uiteindelijk zonnepanelen te realiseren was best een ingrijpend proces”, legt Sven uit. “Allereerst is het belangrijk om te kijken of het dak geschikt is en wat de marktprijs voor zonnepanelen is om zo te kijken of het überhaupt rendabel is. Het ging bij ons om meer dan 15 kWh die de zonnepanelen moesten opbrengen.” Uiteraard bepaalt de situatie van het bedrijf de lengte van het proces. “Wij moesten eerst kijken of onze aansluiting een opwekken van stroom aankon. Daarom zijn wij bij de netbeheerder gaan informeren of dit mogelijk was. Het bleek niet het geval en daarom moest een nieuwe transformatorhuis geïnstalleerd worden. Dat is een forse investering en daarom moet je een goede afweging maken of de investering niet te hoog wordt ten opzichte van het rendement.”

Alle inspanningen de moeite waard

Als dit geïnventariseerd is, is de volgende stap het verkrijgen van de SDE+ subsidie. Dit is eigenlijk de meest eenvoudige stap in het proces. Als de subsidie wordt toegekend gaat het installatieproces van start. Toch waren al die inspanningen de moeite waard. Sven Kraakman legt zijn intenties graag uit: “Naast het feit dat het een interessante businesscase is die de overheid met deze subsidie biedt, willen wij als bedrijf ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Dit is voor ons een belangrijk aspect tijdens het ondernemen. Naast de zonnepanelen verwarmen wij onze gebouwen door middel van elektrische- en zonneboilers. Ook zijn wij van plan om een warmtepomp te installeren om zo in de toekomst volledig zelfvoorzienend te kunnen zijn. De zonnepanelen passen volledig in deze duurzame ambitie en daarom hebben wij ook gekozen om deze investering te doen.”

Terugverdientijd

“De terugverdientijd van de investering die wij hebben gedaan is iets hoger dan gemiddeld. Wij verwachtten de totale installatie binnen 7 à 8  jaar terug te verdienen. Dit komt naast de hoge kosten voor de nieuw geplaatste transformator ook door de huidige lage energieprijs. Wij krijgen naast de subsidie ook van onze energieleverancier een vergoeding voor de teruggeleverde stroom en de vergoeding is op dit moment laag.”
De verwachte opbrengst van de zonnepanelen-installatie die is gegeven, blijkt in de praktijk goed te kloppen. “Dit jaar was de opbrengst van onze installaties zeer hoog. Dit komt natuurlijk door het hoge aantal zonuren in zowel het voorjaar als in de zomer. Dit zie je dan meteen terug in de opbrengsten van het teruggeleverde vermogen.”
In totaal liggen er 1840 panelen op de manege en worden daarmee circa 185 huishoudens jaarlijks van stroom voorzien. “Naast de manege hebben wij ook nog een bedrijfspand op een andere locatie. Hier hebben wij inmiddels ook nog 900 panelen neergelegd.”

Op termijn een goede investering

Zouden andere ondernemers dit ook moeten doen? “Zeker weten. Als het kan moet je het gewoon doen. De investering is weliswaar een serieus bedrag maar op termijn is het wel een goede investering.”