Oude Bergerweg
Herinrichting en riolering Oude Bergerweg

De riolering op de Oude Bergerweg is toe aan vervanging. Ook komt er een tweede rioolbuis voor het regenwater, om het water apart af te voeren. We zijn bezig met de voorbereiding van de werkzaamheden. Het gaat om het deel tussen de kruising Loudelsweg-Oosterweg en de Bergerweg inclusief het kruispunt met de Bergerweg.
Omdat de straat open gaat, is samen met bewoners nagedacht over de nieuwe inrichting. Aandachtspunten hierbij zijn: parkeerplaatsen, groen, en verkeersveiligheid.
De werkzaamheden zijn gestart. Kijk onder wegwerkzaamheden naar de planning en fasering van de werkzaamheden en wat dit betekent voor de bereikbaarheid.
Definitief ontwerp
Naar aanleiding van de opmerkingen en reacties op het voorlopig ontwerp is een definitief ontwerp gemaakt. Dit is op 27 januari met de werkgroep besproken. Het definitief ontwerp is op 3 maart door het college vastgesteld.
Planning voorbereidingen
Planning voorbereidingen
- 19 december 2019: informatieavond bewoners Oude Bergerweg.
- 20 december 2019 - 17 januari 2020: verzamelen reacties op voorlopig ontwerp.
- 18 - 31 januari: verwerken reacties en maken definitief ontwerp.
- tot 21 februari: vragen stellen over het concept-definitief ontwerp, kleine aanpassingen zijn mogelijk.
- 3 maart: college behandelt definitief ontwerp Oude Bergerweg.
- april en mei: technische uitwerking en selecteren aannemer.
Kijk bij werkzaamheden Oude Bergerweg voor de planning en fasering van de werkzaamheden. En wat dat betekent voor de bereikbaarheid.
Werkgroep
Het ontwerp voor de nieuwe inrichting van de Oude Bergerweg gebeurt in nauw overleg met de bewoners. Een aantal bewoners heeft zich als vertegenwoordiger van de straat aangemeld voor de werkgroep.
In een aantal bijeenkomsten is gewerkt aan een eerste ontwerpvoorstel: het voorlopig ontwerp. Er is daarbij rekening gehouden met de uitkomsten van de enquête. Daarnaast moet het ontwerp ook aan andere voorwaarden en uitgangspunten voldoen. Denk aan: het verkeersbeleid, de wetgeving en het budget. Wilt u in contact komen met één van de werkgroepleden dan kunt u een e-mail sturen naar: marcovanbeek@debuch.nl
Het eerste ontwerpvoorstel is gemaakt op basis van de ideeën en knelpunten uit de bewonersenquête. Ook heeft de werkgroep uitgangspunten bepaald. De belangrijkste aandachtspunten zijn:
- Te hoge snelheid. Wens: aanbrengen van snelheidsremmende maatregelen.
- Gevaarlijk kruispunt Bergerweg. Wens: veiligere oversteek maken voor voetgangers en fietsers.
- Onoverzichtelijke kruispunten Boendermakershof en Dirk Klompweg. Wens: inrichting verkeersveiliger maken met duidelijke (voorrangs-)situatie.
Er zijn verdeelde reacties over:
- Verlichtingsniveau, sommige bewoners zijn tevreden, andere willen graag meer verlichting.
- Parkeren, het aantal parkeerplaatsen en de locaties van het parkeren langs de weg of in de bermen verschillen.
Boomeffectanalyse
Om vooraf de gevolgen van werkzaamheden voor bomen te beoordelen maken wij een boomeffectanalyse. Bekeken wordt of een boom in de huidige vorm en op dezelfde plaats behouden kan blijven. Bepaald wordt welke maatregelen en randvoorwaarden daarbij nodig zijn. De conclusie voor de Oude Bergerweg is dat alle bomen behouden kunnen blijven.
Quickscan flora- en faunaonderzoek
Het doel van een quickscan flora en fauna is om de plannen te toetsen aan de natuurwetgeving. Uit de scan wordt duidelijk welke maatregelen nodig zijn om overtreding van deze wet te voorkomen.
Uit de quickscan voor de Oude Bergerweg blijkt dat het leefgebied van beschermde soorten niet wordt verstoord of aangetast. Onwaarschijnlijk is dat met de plannen vaste rust- en verblijfplaatsen of belangrijk leefgebied wordt aangetast van beschermde soorten.
Afkoppelen regenwater woningen
Op veel plekken stroomt regenwater via de dakgoot en regenpijp rechtstreeks het riool in. Dat is jammer, want dit is relatief schoon water dat net zo goed de grond in kan lopen.
Waarom regenwater apart afvoeren?
Op veel plekken stroomt regenwater via de dakgoot en regenpijp rechtstreeks het riool in. Dat is jammer, want dit is (relatief) schoon water dat net zo goed de grond in kan lopen. Het ‘weglopen’ van water in de grond is goed voor de grondwaterstand. Het rioolstelsel wordt er minder door (over)belast. Dit is belangrijk om de gestegen hoeveelheid regen en piekbuien door klimaatverandering op te vangen.

Hoe gaat het in zijn werk?
Het afkoppelen van de regenwaterafvoer gebeurt altijd in overleg met u. In de voortuin sluiten wij een extra kunststof buis op de regenwaterafvoer aan. Die loopt naar het gescheiden regenwaterriool dat uiteindelijk bij sloten en vijvers uitkomt. De buis zelf heeft ook gaatjes waardoor het water deels de grond in kan druppelen/sijpelen. Het grootste deel van het water belandt echter in de sloten en vijvers.
Voor de aanleg van de extra kunststof buis schakelen wij vaak een aannemer in. Soms is het daarbij nodig om bestrating, groen, hekjes, etc in uw tuin te verwijderen. De aannemer brengt alles terug in de oorspronkelijke staat.

Beheer en onderhoud
De nieuwe regenwaterafvoer die onder de grond op uw terrein ligt, is uw eigendom. Het gaat dan om de kunststofbuizen die lopen vanaf de regenwaterafvoer boven de grond naar het gescheiden regenwaterriool onder de grond dat van de gemeente is (zie plaatje hieronder). U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van deze buizen. Net zoals bij vuilwaterriool.
In de praktijk blijkt dat er weinig tot geen onderhoud is. De buizen gaan een leven lang mee. Wel moet u opletten bij het plaatsen van hekjes, paaltjes en grote bomen. Doe dit niet in de buurt van de buis. Zo houdt u de buis zo lang mogelijk heel. Ook is het goed om verstopping van de buis tegen te gaan. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk blad in de regenwaterafvoer terecht komt. Door het plaatsen van een ‘bladvanger’ in de dakgoot voorkomt u dat het riool verstopt.

Aanlegkosten
Vanwege de klimaatveranderingen vindt de gemeente het belangrijk om ons rioolsysteem toekomstbestending te maken en haar steentje bij te dragen. De gemeente neemt daarom de kosten voor het uitvoeren van de werkzaamheden voor haar rekening. Wij hopen zo de stap om het regenwater af te koppelen voor inwoners kleiner te maken. Op termijn kan het afkoppelen verplicht worden gesteld.
Vervangen vuilwaterhuisaansluiting
De grond gaat toch open ... Wilt u misschien tegelijkertijd de vuilwateraansluiting vervangen? Dat kan. U kunt de aannemer van het project hiervoor om een offerte vragen.
Meer informatie
op de website Riool info over gescheiden riool
op YouTube: het regent, het regent
Meer informatie
Hebt u vragen over het project? Neem contact op met: Marco van Beek, projectleider, via het telefoonnumer: (088) 909 75 41 of e-mailadres: marcovanbeek@debuch.nl