Webblog burgemeester

Burgemeester Hetty Hafkamp praat bij.

Rondreizende Ierse klusjesmannen

Regelmatig heb ik overleg met de politie. In ons laatste overleg bespraken we dat inwoners de afgelopen tijd overlast ervaren van ‘Irish Travellers’ ofwel rondreizende Ierse klusjesmannen. Deze klusjesmannen bieden, vaak op een agressieve manier, hun diensten aan zoals bijvoorbeeld het schoonmaken van dakgoten of het schilderen van buitenmuren. Omdat het op een agressieve manier gaat, durven inwoners niet te weigeren.

Maar als ze eenmaal aan het werk zijn maken de klusjesmannen zich onder andere schuldig aan diefstal, bedreiging en oplichting. Ze zeggen dat ze werken voor een mooie prijs, maar uiteindelijk valt het bedrag een stuk hoger uit dan afgesproken. Tijdens de werkzaamheden ontdekken ze zogenaamd allerlei gebreken, terwijl er in werkelijkheid niets mis is met uw huis. En weigert u te betalen, dan deinzen de oplichters niet terug voor intimidatie en afpersing.

De politie adviseert u om niet met deze mensen in zee te gaan. U herkent travellers aan eenvoudige folders, het gebrek aan offertes of aan onduidelijke offertes. Ze spreken vaak Engels, meestal met een Iers accent. Komt u toch met ze in aanraking, bel dan de politie via telefoonnummer 0900-844. Is er spoed geboden, bijvoorbeeld bij een bedreigende situatie, dan kunt u het alarmnummer 112 bellen.

18 september 2019