Rijbewijs

Informatie:

Sinds 9 maart 2014 zijn paspoorten en identiteitskaarten voor personen vanaf 18 jaar niet 5, maar 10 jaar geldig. Paspoorten en identiteitskaarten die in 2014 zijn aangevraagd, vervallen in 2024.

Wij verwachten dit jaar veel aanvragen om paspoorten en identiteitskaarten te vernieuwen. Dit heeft ook gevolgen voor het aanvragen voor andere producten van deze afdeling zoals bijvoorbeeld het aanvragen van een rijbewijs. 

Maak meteen een afspraak

U vraagt uw rijbewijs persoonlijk aan bij de Publieksbalie. Daarvoor maakt u een afspraak. De kosten voor het rijbewijs moet u direct bij de aanvraag betalen.

afspraak aanvragen/verlengen rijbewijs

Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs persoonlijk afhalen. Ook voor afhalen maakt u een afspraak.

afspraak afhalen rijbewijs

Tarief 2024

Soort kosten Tarief 2024
Rijbewijs € 51,10
Extra kosten voor spoedaanvraag € 39,65
Rijbewijs omwisseling buitenland € 51,10

Meenemen

Bij het indienen van uw aanvraag neemt u het volgende mee:

  • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
  • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al in bezit heeft. Als deze niet meer geldig is, neemt u ook een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart mee.
  • Een pasfoto in kleur. Bekijk de eisen pasfoto voor paspoort of ID-kaart 
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Pasfoto-automaat

In het gemeentehuis staat een pasfoto-automaat. U betaalt € 9 voor 5 pasfoto's. U kunt met PIN betalen.

Spoedaanvraag

Als u voor 14.00 uur een spoedaanvraag indient, kunt u uw rijbewijs binnen 2 werkdagen afhalen. De 2 werkdagen gaan pas in nadat u op de digitaal gemaakte afspraak bent geweest. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten, naast de kosten voor uw rijbewijs.

Rijbewijs halen onder 18 jaar

Jongeren kunnen vanaf 17 jaar hun autorijbewijs halen. Zij mogen tot hun 18e verjaardag samen met een begeleider autorijden. Voor meer informatie over autorijden onder 18 jaar.

Buitenlands rijbewijs omwisselen

In bepaalde gevallen kunt u een rijbewijs dat u buiten Nederland heeft behaald omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit is alleen mogelijk wanneer u in Nederland woonachtig bent en u over een geldige verblijfstitel beschikt. De aanvraag wordt gedaan bij de Publieksbalie. 

Voorwaarden

Niet elk rijbewijs dat in het buitenland is afgegeven kan zomaar worden omgewisseld voor een Nederlands rijbewijs. De voorwaarden hiervoor vindt u op de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW).

Verlies of diefstal

U kunt zelf verlies, diefstal of misbruik van uw Nederlandse rijbewijs melden. Dit kan 24 uur per dag online op de website RDW. Uw rijbewijs is dan direct ongeldig. U logt in met uw DigiD.

Nadat uw melding is geregistreerd, ontvangt u een bevestiging. U kunt dan een afspraak maken bij de gemeente om een rijbewijs aan te vragen. Neemt u voor de zekerheid de bevestiging van de registratie bij het RDW mee. 

Het blijft ook mogelijk om de vermissing in het gemeentehuis door te geven. U ondertekent dan een Verklaring van vermissing. U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Maak ook hiervoor eerst een afspraak voor het aanvragen van een rijbewijs.

Medische keuring

In de volgende gevallen is er een medische keuring nodig: 

  • U heeft een medische beperking.
  • U bent 75 jaar of ouder en uw rijbewijs verloopt.
  • U heeft een rijbewijs nodig voor vrachtwagen of bus (categorie C/D).

U vraagt hiervoor eerst een gezondheidsverklaring bij het CBR aan.

Let op! U kunt deze verklaring niet aanvragen bij de gemeente.

Beoordeling en reactie van CBR

Gemiddeld duurt de aanvraag van een medische keuring 4 weken. Dit kan langer duren als er een medisch specialist moet worden geraadpleegd. Het is belangrijk om uw verklaring tijdig aan te vragen.

De Gezondheidsverklaring stuurt u vervolgens op naar het CBR. Het CBR beoordeelt of u medisch geschikt bent of dat er een aanvullende keuring nodig is.

Als u medisch geschikt bent, registreert het CBR de Verklaring van Geschiktheid in het rijbewijzenregister. U ontvangt een brief van het CBR. Met de brief vraagt u bij de gemeente een rijbewijs aan; dit duurt 5 werkdagen.