Veel gestelde vragen toeristische verhuur

Algemeen

Waarom verandert de gemeente nu de regels?

 • In de gemeente Bergen is een enorm tekort aan betaalbare woningen. Op deze manier is het niet meer rendabel om een woning alleen te gebruiken voor de toeristische verhuur en komen er woningen vrij voor permanente bewoning.
 • Toeristische verhuur van woningen met een bestemming wonen heeft nooit gemogen, maar omdat het tot het DNA van de dorpen hoort mag het dan wel voor maximaal 63 nachten.
 • Deze vorm van verhuur zorgt soms ook voor overlast voor omwonenden. Op deze manier verbetert de leefbaarheid voor de buurt.

Wat waren de regels voor 1 april? 

Voor 1 april was het niet toegestaan om de woning met bestemming woning toeristisch te verhuren. 

Waarom zijn er andere regels voor Bergen aan Zee en de Terrasflat in Egmond aan Zee? 

Er zijn geen andere regels voor Bergen aan Zee en de Terrasflat in Egmond aan Zee. Wel heeft de raad het college gevraagd om met deze bewoners in samenspraak te kijken naar de nieuwe regels en de gevolgen voor deze bewoners.

De gemeente zorgt zo voor inkomensderving, terwijl ondernemers het al zo lastig hebben in deze tijd? Waarom wordt dit niet uitgesteld? 
De voorgenomen wijziging in de huisvestingsverordening dateert al vanaf 2019. De woning kan wel op de normale manier verhuurd worden en ook voor maximaal 63 nachten. Bergen wil voorkomen dat woningen opgekocht worden voor de toeristische verhuur door beleggers in plaats van beschikbaar komen voor de woningmarkt.

Gelden deze nieuwe regels voor iedereen in de gemeente Bergen?

Deze nieuwe regels gelden alleen voor huiseigenaren en verhuurders met een pand met bestemming wonen die hun huis betaald toeristisch willen verhuren.

Voor niet betalende gasten, zoals bijvoorbeeld vrienden of familie, is er uiteraard geen meldplicht. 

Praktisch

Per wanneer gaan de nieuwe regels in?

De regels gelden vanaf 1 april aanstaande. Vanaf 1 oktober 2021, na een half jaar, kunnen er boetes opgelegd worden. 

Wat moet ik allemaal regelen? 

Vanaf 1 april moet iedereen in de gemeente Bergen die zijn of haar reguliere woning een tijdje toeristisch wil verhuren drie dingen geregeld hebben:

 • Een registratienummer aanvragen, via deze website 
 • Een melding maken via deze website iedere keer wanneer de woning verhuurd wordt 
 • Toeristenbelasting betalen. U vraagt op de website van Cocensus een formulier aan

Kan iemand anders de registratie ook voor mij doen?

Ja, dat kan. 

Waarom moet ik naast registreren ook nog eens melden wanneer ik mijn woning verhuur?

U vraagt eenmalig een registratienummer aan. Met dit registratienummer meldt u iedere verhuur apart aan. Op die manier kunnen we nagaan of het maximaal aantal nachten van 63 niet wordt overschreden. 

Moet ik ook één overnachting apart melden? 

Ja, ook één overnachting moet apart gemeld worden. 

Hoever van tevoren moet ik de verhuur aangemeld hebben? 

Vanaf het moment dat uw gasten arriveren, moet de melding van het aantal nachten bij ons bekend zijn. 

Vanaf wanneer wordt er gehandhaafd? 

Een half jaar na ingangsdatum mag gemeente Bergen handhaven en boetes opleggen. Dus per 1 oktober 2021. Toezicht vindt daarvoor al plaats.

Heeft mijn woning een bestemming recreatieve verhuur of hoe kan ik dat achterhalen?

U kunt dit nagaan via ruimtelijkeplannen.nl of een informatieverzoek indienen.

Regels verhuur

Is er een overgangsperiode?

Er is geen overgangsperiode. Dus vanaf 1 april moet de toeristische verhuur worden gemeld en is dus ook een registratienummer nodig. Een half jaar na ingangsdatum mag gemeente Bergen boetes op leggen. Dus per 1 oktober 2021. Toezicht vindt daarvoor al plaats.
We gaan ervan uit dat gedurende het half jaar iedereen bekend is met de nieuwe werkwijze en dan kunnen boetes worden opgelegd.

Geldt een tweede woning ook als woning? Die is toch per definitie bestemd voor toeristische verhuur?

Een tweede woning geldt ook als woning. De woning is alleen bedoeld voor de eigenaar zelf en kan uiteraard ook door niet-betalende gasten worden gebruikt. 

Ik wil niet mijn gehele huis verhuren, maar hoe zit het met mijn tuinhuis, garage, kamer die ik wil verhuren? Welke regels gelden daarvoor?

De registratie- en meldplicht voor de toeristische verhuur geldt alleen voor het toeristisch verhuren van uw gehele woning. De andere regels blijven zoals ze waren en verschillen per bestemmingsplan. Om te achterhalen welke regels voor uw toeristische verhuur gelden, kunt u een informatieverzoek indienen. In de bijlage stuurt u dan het adres en de vraag die u daarover heeft.

Waar vind ik het besluit van de raad waarin dit besloten is?

De registratie- en meldplicht is geregeld in artikel 15, 17 en 19 van de huisvestingsverordening en de boetes staan in Bijlage I.

Wat gebeurt er als ik meer verhuur dan is toegestaan?

Dan kunt u een boete opgelegd krijgen. De boetes zijn als volgt:

 Niet vermelden registratienummer

 • Wettelijke bepaling Huisvestingswet: 23a eerste lid, 
 • Omstandigheid  Woning toeristisch verhuren zonder het vermelden van het registratienummer:
 • Boete: € 8.700 
 • Boete bij recidive: € 8.700

Meer nachten toeristisch verhuren  

 • Wettelijke bepaling Huisvestingswet: 23b eerste lid    
 • Omstandigheid: Toeristische verhuur van woonruimte meer dan 63 nachten per jaar    
 • Boete: € 21.750/
 • Boete bij recidive: € 87.000

In gebruik geven zonder melding  

 • Wettelijke bepaling Huisvestingswet: 23b tweede lid    
 • Omstandigheid: Het in gebruik geven van woonruimte voor toeristische verhuur zonder melding bij burgemeester en wethouders  
 • Boete: € 8.700
 • Boete bij recidive: € 8.700

Publicatie reeds maximaal verhuurde woonruimte

 • Wettelijke bepaling Huisvestingswet: 23e 
 • Omstandigheid: Het publiceren door een dienst van een woonruimte waarover is geïnformeerd dat deze reeds 63 nachten in gebruik is gegeven dat jaar
 • Boete: € 8.700
 • Boete bij recidive: € 8.700

Hoe ga ik om met de vouchers die ik vorig jaar heb uitgegeven?

Met de vouchers zijn we coulant voor 2021. U hoeft de toeristische verhuur dan niet te melden. Wel moet u dan kunnen aantonen dat toeristische verhuur van de woning via vouchers is verlopen die in 2020 zijn uitgegeven.

Wat als ik de vouchers van 2020 ook dit jaar niet kan laten verzilveren?

Dit is nog niet bekend. Na 1 augustus zullen wij u hierover op deze website informeren. We hopen dat dat de vouchers deze zomer en najaar wel ingewisseld kunnen worden.

Ik heb een woning op een vakantiepark, gelden deze regels voor toeristische verhuur dan ook?

Nee, deze regels gelden dan niet. Deze nieuwe regels zijn uitsluitend voor de toeristische verhuur van reguliere woningen met een bestemming wonen. 

Waar vind ik de bestemming van mijn woning?

 Via de website van ruimtelijkeplannen.nl kunt u de bestemming van de woning opvragen.

Kosten

Moet ik ook toeristenbelasting betalen, en hoe regel ik dat? 

Ja, als u uw woning verhuurt aan toeristen, dan bent u verplicht om toeristenbelasting te betalen. U vraagt op de website van bij Cocensus een formulier aan. U ontvangt dan aan het eind van het jaar een aanslagformulier.

Communicatie

Waarom stuurt de gemeente zo laat een brief hierover?

In de afgelopen maanden zijn er diverse berichten verschenen in regionale media, de gemeentekrant et cetera met deze nieuwe regels. Om alles rond te krijgen heeft iets langer geduurd dan we wilden. Omdat er al eerder is gecommuniceerd hierover en we ons toch graag aan de afgesproken datum van 1 april wilden houden, gaan de regels per 1 april 2021 in.

Waarom heb ik een brief ontvangen terwijl ik een huurhuis heb?

Alle woonadressen in de gemeente Bergen waar een woonbestemming voor geldt hebben een brief ontvangen. Helaas konden wij geen adressen uitdraaien van de eigenaren die toeristisch verhuren of dat in de toekomst willen gaan doen. Meestal is betaalde verhuur op basis van het huurcontact ook niet mogelijk; dit kunt u navragen bij uw woningbouwcorporatie of verhuurder.

Waarom heb ik een brief ontvangen terwijl ik niet toeristisch verhuur?

Wij hebben een adressenbestand gemaakt met alle adressen van de gemeente Bergen waar een woonbestemming voor geldt. Helaas konden wij geen adressen genereren van de eigenaren die toeristisch verhuren of dat in de toekomst willen gaan doen.

Digitaal / privacy

Ik heb geen internet of ben niet digitaal vaardig, wat nu?

Mocht u er digitaal niet uitkomen, dan kunt u iemand anders vragen om u te helpen bij de aanvraag van een registratienummer en het digitaal opgeven van elke verhuur.