Zorgen of overlast melden

U maakt zich zorgen over iemand die hulp nodig heeft, maar niet wil en geen acuut gevaar is. Of iemand veroorzaakt ernstige overlast. Neem dan contact op met het Meldpunt Vangnet & Advies.

Gaat het om acuut gevaar? Bel dan 112(Verwijst naar een telefoonnummer).

Meldpunt Vangnet & Advies

Het Meldpunt Vangnet & Advies is de plek waar iedereen terecht kan als iemand die in deze gemeente woont of verblijft verward gedrag vertoont, maar geen acuut gevaar voor zichzelf of de omgeving is. 

Het meldpunt werkt als vangnet voor mensen uit deze gemeente die zorg nodig hebben, maar dat zelf niet willen. U kunt hier bijvoorbeeld uw zorg melden over onderstaande:

  • ernstige psychiatrische problematiek
  • vervuiling
  • vereenzaming
  • overlast
  • verslaving

Dit kan ook als de persoon over wie u zich zorgen maakt, deze zorgen zelf niet deelt.

Contactgegevens en bereikbaarheid

Dit doet het Meldpunt

Het meldpunt registreert de melding. Ook zoeken zij uit of degene over wie de melding gaat al ergens zorg krijgt.

Daarna maken zij een omschrijving van de situatie (situatieschets). Dit doen zij aan de hand van de informatie van de melder en de eventueel aanwezige hulpverlener. Zo nodig worden huisbezoeken gedaan.

Vervolgens maken zij een plan van aanpak. Dit gebeurt samen met de persoon over wie de melding gaat. Het doel: de problemen oplossen of passende zorg vinden.

Het meldpunt werkt veel samen met andere instanties zoals: verslavingszorg, GGZ, MEE & De Wering, sociale wijkteams, algemeen maatschappelijk werk, Veilig Thuis, politie, thuiszorg, etc.

Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg(Verwijst naar een externe website) (Wvggz) geldt vanaf 1 januari 2020. Deze wet regelt de rechten van mensen die te maken hebben met verplichte zorg in de ggz. Een belangrijke verandering is dat verplichte zorg straks ook buiten een ggz-instelling verleend kan worden.