Minder verkeersborden voor meer overzicht

We halen in 2024 en 2025 ongeveer 1.000 verkeersborden uit de gemeente weg. Dit maakt het verkeer voor iedereen duidelijker en veiliger.

Uit een onderzoek van de gemeente samen met experts, blijkt dat veel verkeersborden in gemeente Bergen niet nodig zijn. Verkeersborden zijn belangrijk voor de veiligheid op wegen, maar te veel borden kunnen het verkeer juist onveiliger maken.

Verkeer wordt veiliger en duidelijker

Te veel verkeersborden maken een verkeerssituatie soms ingewikkeld. Door het verwijderen van de verkeersborden wordt het verkeer duidelijker en veiliger. Daarnaast kost het onderhoud en schoonmaken van verkeersborden een hoop tijd en geld. Minder borden betekent minder onderhoud. Borden die niet nodig zijn vervuilen onze natuur en leefomgeving. Met het verwijderen van die borden wordt onze gemeente dus ook weer een stukje mooier. 

Planning van het verwijderen

Verwijderen doen we in twee delen. Dit jaar beginnen we in de Egmonden en Bergen. Volgend jaar is Schoorl aan de beurt. De verkeersborden die blijven staan, maken we schoon en we repareren ze als dat nodig is. We zetten de borden die blijven direct in een systeem. Zo kunnen we beter bijhouden welke borden in de gemeente staan en wanneer deze onderhoud nodig hebben. 

  • Werkzaamheden Egmonden - start eind april tot ongeveer eind juni
  • Werkzaamheden Bergen - start in 2024, precieze periode volgt
  • Werkzaamheden Schoorl - start in 2025, precieze periode volgt 

Duurzaamheid

Goede verkeersborden bewaren we. Die kunnen we later opnieuw gebruiken als er ergens anders een bord stuk gaat. Soms kunnen we de borden ook opnieuw beplakken zodat ze ergens anders weer gebruikt worden. Borden die echt niet meer te repareren of te hergebruiken zijn worden vervangen voor verkeersborden van bio composiet.  

Samen werken we aan een veilige en mooie gemeente. Na een jaar beoordelen we of er nog borden teruggeplaatst worden. 

Contact

Als u nog vragen heeft, neemt u contact op met Sven van Eijk, adviseur Verkeer via svenvaneijk@debuch.nl of 088 9097656.