Container voor plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken
Eind 2021 hebben (de meeste) inwoners van Bergen een rolcontainer voor plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd) gekregen. Zo maken we afval scheiden makkelijker en goedkoper. Daarnaast is afval scheiden beter voor het milieu.
De eerste stap om het u makkelijk te maken uw afval te scheiden, is de invoering van de rolcontainer voor pmd-afval.
Woningen met tuin: wel een container voor pmd
In december 2021 hebben inwoners met een woning met tuin een container voor pmd ontvangen. De nieuwe rolcontainer legen we vanaf januari 2022.
Ander inzamelschema
Elke rolcontainer legen we voortaan eens in de 3 weken. De reden is dat de inzamelwagens elke week 1 soort afval kunnen ophalen. Door goed te scheiden verzamelt u het afval straks in 3 rolcontainers. De hoeveelheid restafval neemt flink af door beter scheiden. Voor de gescheiden stromen pmd- en restafval is één keer in de 3 weken voldoende. Als u onvoldoende capaciteit heeft met 1 container voor groente-, fruit- en tuinafval dan kunt u gratis een tweede container voor gft-afval aanvragen. Papier kunt u op de oude manier wegbrengen.
Verzamelcontainers voor pmd-afval
Vooralsnog blijven de verzamelcontainers voor pmd-afval in de gemeente. We handhaven een aanbod handhaven dat aansluit bij de behoefte. Wat dit betekent voor de bestaande verzamelcontainers in de gemeente, nadat inwoners van Bergen, de Egmonden, Schoorl en Groet een eigen pmd-containers hebben gekregen, is op dit moment nog niet bekend.
Flat, appartement of bovenwoning: geen container voor pmd
Als u in een flat, appartement of bovenwoning woont of gebruikmaakt van een bovengrondse verzamelcontainer, krijgt u géén container voor pmd.
Deel Egmond aan Zee: maatwerk inzamelen
In een deel van Egmond aan Zee zijn de tuinen klein en de straten smal.
Lees meer over maatwerk voor de afvalinzameling deel Egmond aan Zee.
Nieuwe manier van inzamelen
Jaarlijks belandt 230 kilo afval per inwoner bij het restafval. Dat restafval wordt verbrand. Tussen die 230 kilo zitten veel materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Door afval goed te scheiden, blijven deze waardevolle grondstoffen behouden. Bovendien kost het verbranden van restafval de gemeente en dus ook onze inwoners veel geld.
Van afval naar grondstof
Op 20 mei 2021 stelde de gemeenteraad een ambitieus beleidsplan Van afval naar grondstof (pdf, 2 MB) vast. We willen van 230 kilo naar 30 kilo restafval in 2025. Daarom zijn een aantal maatregelen opgenomen. De eerste is de container voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken bij huis Het is bekend dat scheiden van pmd bij huis spectaculair betere resultaten oplevert dan scheiding op afstand met een verzamelcontainer. Zelfs mensen die dachten al goed te scheiden ervaren dat.
Wat gaan we nog doen
Vanaf 2022 breiden we de milieuparkjes uit. Op sommige locaties komen verzamelcontainers voor luiers en voor kleine elektrische apparaten. En er komen meer papier- en textielcontainers.
Vanaf 1 januari 2024 betaalt u een lager basistarief. Daarnaast betaalt u per keer dat u uw rolcontainer voor restafval aan de straat zet.