Mantelzorg

De gemeente ondersteunt mantelzorgers met mantelzorgondersteuning en een mantelzorgwaardering.

Mantelzorg is langdurig en onbetaald zorgen voor iemand uit uw omgeving die ziek is, een beperking heeft, of om een andere reden hulp nodig heeft. De zorg of hulp die u geeft, is anders of meer dan u gebruikelijk (in een gezin) aan elkaar geeft.

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgondersteuning is hulp en begeleiding voor u als mantelzorger, om u te ondersteunen bij uw zorgtaken en om ervoor te zorgen dat u de zorg beter vol kunt houden zonder overbelast te raken. 

Als mantelzorger hoeft u er niet alleen voor te staan. De ondersteuning bestaat uit een mantelzorgondersteuner. Hij of zij begrijpt wat u doormaakt en kan u helpen met respijtzorg of de aanvraag van de mantelzorgwaardering.

Neem contact op met het Sociaal Team van de gemeente waar degene die u verzorgt woont. Zij helpen u verder. U kunt hier ook terecht als u mantelzorgondersteuning wenst voor een ander, bijvoorbeeld een ouder, kind, vriend of buurtman. Ook als uzelf geen mantelzorger bent. 

Mantelzorgwaardering aanvragen

Wij waarderen de hulp van mantelzorgers in onze gemeente. Krijgt u mantelzorg? Dan kunt u als dank voor de inzet een mantelzorgwaardering voor uw mantelzorger aanvragen. Let op: het kan even duren voordat u reactie krijgt.

Cadeaubon 

De mantelzorgwaardering bestaat uit een VVV-cadeaubon (voor winkels) ter waarde van €100 voor uw mantelzorger. U kunt de mantelzorgwaardering 1 keer per jaar aanvragen, voor maximaal 1 mantelzorger.

Voorwaarden voor aanvraag

  • U woont in deze gemeente. 
  • U heeft langdurige zorg en/of ondersteuning nodig.
  • Uw mantelzorger (voor wie u een waardering aanvraagt) heeft de afgelopen tijd minimaal 6 maanden aaneengesloten en 8 uur per week onbetaalde zorg verleend.

Aanvragen

U kunt uw aanvraag op 2 manieren doen. 

  • Digitaal met uw DigiD via de knop. 
  • U haalt een papieren ‘Aanvraagformulier mantelzorgwaardering’ op bij de gemeente Bergen, Jan Ligthartstraat 4 Alkmaar. Het ingevulde formulier kunt u, samen met een kopie van uw legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs), afgeven in de brievenbus van het gemeentehuis. 
    Let op: Alleen uw naam, datum van afgifte en geldigheidsduur van uw legitimatiebewijs mogen zichtbaar zijn, de rest kunt u eventueel met stift zwart maken. Stuur nooit originele, officiële documenten mee.
Mantelzorgwaardering aanvragen

Parkeervergunning voor mantelzorgers

Ontvangt u mantelzorg en woont u in een gebied waar u moet betalen voor parkeren? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden en tegen bepaalde tarieven voor uw mantelzorger(s) een mantelzorgvergunning aanvragen.

Collectieve verzekering mantelzorgers

De gemeente heeft een collectieve verzekering voor mantelzorgers afgesloten. Hierdoor kunt u schade melden die onder de ongevallenverzekering en eigendommenverzekering vallen.