Woning toeristisch verhuren

In gemeente Bergen mag u uw woning maximaal 63 nachten per kalenderjaar verhuren. U meldt elke toeristische verhuur vóórdat uw gasten komen. Voor het melden hebt u een registratienummer nodig. Deze regeling geldt sinds 1 april 2021.

Registratie- en meldplicht

Bent  u eigenaar van een (tweede) woning en wilt u uw huis een tijdje verhuren? Dat blijft mogelijk voor maximaal 63 nachten per jaar. 

Als u uw woning toeristisch wilt verhuren doet u het volgende.

  • U vraagt eerst een registratienummer aan. Een registratienummer aanvragen doet u voor uw eigen woning. Als u de verhuur regelt voor de eigenaar van een woning in gemeente Bergen, vraagt u namens de eigenaar een registratienummer aan. 
  • U meldt de toeristische verhuur per keer dat u uw woning verhuurt.
  • U vermeldt het registratienummer in elke publicatie en advertentie van de toeristische verhuur van uw woning. Verhuurt u via een verhuurplatform, geef dan het registratienummer aan hen door
  • U adverteert of publiceert uw woning niet meer na 63 nachten.
  • U betaalt toeristenbelasting. U vraagt hiervoor op de website van Cocensus een formulier aan.

Bent u verhuurplatform? Dan moet u de verhuurder op het registratienummer wijzen. Dit gaat per 1 juli 2021 in.

Digitaal regelen lukt niet

Als u moeite heeft om uw zaken digitaal te regelen, dan kunt u misschien iemand vragen om u te helpen. Let op: iemand anders doet de aanvraag voor u maar gebruikt daarvoor zijn of haar persoonlijke DigiD. Komt u er echt niet uit met de aanvraag? Neem contact op met toeristischeverhuur@bergen-nh.nl en wij helpen u bij de aanvraag.

Heeft u geen DigiD omdat u in het buitenland woont? Stuur dan een e-mail naar toeristischeverhuur@bergen-nh.nl. Vraag in uw e-mail naar de mogelijkheden om schriftelijk een meldingsnummer aan te vragen en meldingen te doen.

registratienummer verhuur aanvragen toeristische verhuur woning melden

Registratienummer aanvragen

  • Registratienummer aanvragen voor uzelf. U vraagt een registratienummer aan voor uw eigen woning. U gebruikt hiervoor uw DigiD. U ontvangt het registratienummer per e-mail. Bij elke melding en publicatie gebruikt u dit registratienummer. 
  • Registratienummer aanvragen voor iemand anders. U vraagt een registratienummer aan voor iemand anders, bijvoorbeeld een familielid, een sleutelbedrijf of verhuurpartij. Dit kan alleen met toestemming van de eigenaar. U gebruikt uw persoonlijke DigiD en niet die van de aanvrager. Degene voor wie u een registratienummer aanvraagt, kan dit daarna zelf niet meer doen.

Melden van toeristische verhuur

U meldt iedere verhuur van tevoren met het registratienummer. U hebt bij de melding nodig:

  • Uw registratienummer.
  • Uw DigiD.
  • Aantal nachten dat uw gasten verblijven en startdatum van het verblijf.

Achteraf melden van toeristische verhuur is niet mogelijk. Melden moet vóór het begin van de toeristische verhuur.

Na iedere melding krijgt u een bevestigingsmail. Bewaar deze e-mails goed. Daarmee houdt u overzicht hoeveel nachten u uw woning dit kalenderjaar verhuurt.