Figuratief beeld Teun de Jager
Er komt een figuratief beeld van Teun de Jager aan de voet van het klimduin in Schoorl. Dit naar het verhaal van Nicolaas Beets in Camera Obscura. Streven is het beeld in de loop van 2024 te plaatsen.
Tot 1 september konden kunstenaars een schetsvoorstel insturen. Er zijn in totaal 16 inzendingen binnen gekomen. De selectiecommissie koos 3 kunstenaars:
- Pauline Bakker
- Marieke van der Meer
- Guust Persoon
Zij hebben hun idee voor het beeld verder uitgewerkt tot een concreet voorstel met een 3D-model.
Uitwerking van de 3 voorstellen
De kunstenaars hebben hun idee verder uitgewerkt aan de hand van de volgende voorwaarden:
- Figuratief / herkenbaar: Teun de Jager.
- Romantisch.
- Verhaal van Nicolaas Beets kan meegenomen worden in het ontwerp.
- Gemaakt van een duurzaam materiaal, vandalismebestendig.
- Richthoogte 200 cm inclusief eventuele sokkel of andere onderlegger.
- Richtbreedte en lengte 60 x 60 cm.
U kunt de voorstellen bekijken. Vanaf 12 april t/m 21 mei konden de inwoners van Schoorl (Aagtdorp t/m Camperduin) hun favoriete ontwerp kiezen.
Achtergrond
In 2017 zijn we gestart met het ontwikkelen van de plannen voor de openbare ruimte. Er is toen een algemene oproep gedaan voor ideeën voor de buitenruimte. Eén van de ideeën die verder is ontwikkeld is het idee om aandacht te geven aan Teun de Jager.
Teun de Jager is een verhaal van Nicolaas Beets uit de Camera Obscura, zijn beroemdste boek. Door Beets geschreven onder het pseudoniem Hildebrand.
Het is een romantische verhaal van Teun, de beste jager in zijn omgeving. Hij jaagt in de duinen op hazen met zijn weitas, laken muts en trouwe hond Veldin. Teun lijkt zorgeloos en blijmoedig door het leven te gaan. Hij leeft in een eenvoudig hutje aan de voet van de Schoorlse bossen in de duinen. Beets beschrijft het natuurschoon idyllisch. Teun's geliefde Sijtje daagt hem uit om op hoenders te jagen en dat verhaal loopt tragisch af. Het wordt in 1841 in Het Leeskabinet gepubliceerd en in 1854 in de vierde druk van de Camera Obscura.
In de dorpskern van Schoorl vindt u nog verwijzingen naar het verhaal. Er is een route gemaakt en er is gesproken over het maken van een romantisch beeld van Teun de Jager aan de voet van het Klimduin in Schoorl.