Leefgeld aanvragen

Als vluchteling uit Oekraïne hebt u recht op leefgeld als u bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Leefgeld is een financiële vergoeding waarmee u de dagelijkse boodschappen kunt betalen, zoals eten en kleding. De betaling van leefgeld gaat via Zaffier.

Українська (Ukrainian)

Leefgeld aanvragen

  1. Om leefgeld te ontvangen, moet u zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente. Staat u nog niet ingeschreven? Lees onder registratie vluchtelingen Oekraïne wat u dan moet doen.
  2. Als u een Nederlandse bankrekening hebt, ontvangt u het bedrag via de bank. Hebt u nog geen Nederlandse bankrekening? Kijk dan bij bankrekening in Nederland openen hoe u dit kunt regelen.
  3. Staat u ingeschreven in de Basisregistratie Personen van de gemeente en hebt u een Nederlandse bankrekening?  Dan kunt u hieronder het Aanvraagformulier leefgeld invullen en mailen naar leefgeld@zaffier.nl. U dient bovendien een kopie van uw bankpas en ID-kaart of paspoort te versturen. Na ontvangst wordt het leefgeld zo snel mogelijk uitgekeerd. Hiervoor hoeft u niet naar het gemeentehuis te komen.
Aanvraagformulier leefgeld (pdf, 427 KB)

Hoeveel leefgeld

De hoogte van het leefgeld kunt u terugvinden op op de website van de Rijksoverheid. Let op: indien één of meerdere gezinsleden aan het werk gaan, dan stopt de leefgelduitkering voor het gehele gezin.

Wijzigingen leefsituatie

Het is verplicht om wijzigingen van uw leefsituatie door te geven. Zulke wijzigingen kunnen invloed hebben op de hoogte van uw leefgeld of de manier waarop u leefgeld ontvangt. U moet de volgende veranderingen door te geven:

  • U gaat verhuizen.
  • U opent een nieuwe bankrekening.
  • U gaat werken.
  • Uw kind wordt 18 jaar.

Is 1 of zijn meerdere van deze situaties van toepassing? Vul het wijzigingsformulier in en mail deze naar leefgeld@zaffier.nl. De leefgeld uitkering wordt beëindigd wanneer u gaat werken. 

Wijzigingsformulier Leefgeld (pdf, 325 KB)

Uitschrijven uit BRP

Let op: Als u naar een andere gemeente verhuist, dan moet u zich bij onze gemeente uitschrijven en in de nieuwe gemeente inschrijven. Dit is belangrijk voor het uitkeren van leefgeld.