Opvanglocatie Klein Zwitserland

Er zijn te weinig opvanglocaties voor asielzoekers en statushouders. Het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) is steeds op zoek naar nieuwe locaties die gebruikt kunnen worden als opvangplekken.

Het COA heeft bij de gemeente aangegeven dat Klein Zwitserland in Schoorl een goede locatie is voor de tijdelijke opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). 

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen

De groep amv’s komt van buiten de Europese Unie en is naar Nederland gekomen zonder ouder(s) of een andere persoon die het gezag over hen heeft. Ze worden begeleid door een vast team van ervaren medewerkers van het COA. Het COA zorgt voor de kwaliteit van de opvang en bouwt aan een goed aanbod van onderwijs, gezondheidszorg en dagbesteding.

Klein Zwitserland

Het plan was dat vanaf 1 februari 2024 een groep van 55 amv’s in Klein Zwitersland zou worden opgevangen. Het COA heeft nu aangegeven dat er vertraging is in de planning. Dat betekent het volgende: 

  • De amv’s kunnen nog niet in Klein Zwitersland worden opgevangen. 
  • De amv's die op dit moment bij opvanglocatie Broekakkers in Egmond-Binnen verblijven, zullen daar langer blijven. 

Bewonersbijeenkomst

Voor inwoners en ondernemers van  Schoorl is een informatieavond gehouden op 25 september 2023. Tijdens deze avond kon u vragen, zorgen of aandachtspunten bespreken.

Door de laatste ontwikkelingen is besloten om een nieuwe informatieavond te organiseren, op het moment dat er meer duidelijkheid is over de plannen en hoe lang het gaat duren.