Informatiebijeenkomst opvang in Broekakkers

Op 11 september was de informatiebijeenkomst over de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdeling (amv) in Broekakkers. In Dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen konden inwoners al hun vragen over de opvang stellen aan de gemeente Bergen en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit is een kort verslag van de onderwerpen die zijn besproken.

30 meisjes

De groep amv’s die binnenkort wordt opgevangen in Broekakkers bestaat uit 30 meisjes in de leeftijd 15-18 jaar. Ze verblijven nu in Ter Apel. Daarvoor hebben ze vaak een lange en zware reis afgelegd vanuit hun land van herkomst. Welke landen dat zijn weten we (nu nog) niet. We weten dat het vaak landen zijn waar oorlog is. 

Begeleiding

De jongeren worden begeleid door het COA. Ze gaan naar school en doen andere activiteiten zoals koken en fietslessen. Daarnaast zijn ze vrij om de omgeving te leren kennen. Binnen de accommodatie is 24 uur per dag begeleiding van het COA aanwezig.

Periode

De opvang start 1 oktober 2023 en duurt tot 1 februari 2024. Daarna verhuizen ze naar Klein Zwitserland in Schoorl. Die locatie wordt tot februari verbouwd om deze geschikt te maken voor opvang. 

Veiligheid

De veiligheid van de meisjes wordt geborgd door het COA met 24 uur per dag begeleiding. De veiligheid van inwoners van de gemeente Bergen wordt geborgd door de gemeente en politie. Ervaart u overlast? Dan kunt u contact opnemen met het COA via de locatie Broekakkers of kunt u melding doen bij de politie.