Exploitatievergunning
- In een exploitatievergunning horecabedrijf staan voorwaarden die te maken hebben met overlast, veiligheid en fatsoen.
- De voorwaarden staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
- Niet alle gemeenten stellen een exploitatievergunning verplicht. De vergunning is meestal verplicht in gemeenten waar overlast wordt verwacht.
- U vraagt een exploitatievergunning aan bij het starten, overnemen, uitbreiden of veranderen van een horecabedrijf.
- Dit geldt voor elk horecabedrijf, ook als u geen alcohol schenkt.
- Een horecabedrijf is bijvoorbeeld een hotel, restaurant, café, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis.
- U vraagt een vergunning aan als uw horecabedrijf een andere leidinggevende krijgt, of andere leidinggevenden in dienst neemt.
- Of als u een terras wilt starten of uw terras wilt uitbreiden.
- Via de exploitatievergunning regelt u onder meer het soort bedrijf, de locatie, de openingstijden en het terras.
- U stuurt een ingevulde Bibob-formulier mee met de vergunningsaanvraag.
- De eigenaar/leidinggevende is 21 jaar of ouder.
- De eigenaar/leidinggevende is van onbesproken gedrag en heeft geen strafblad.
- Wij kunnen vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
- De omgeving heeft geen last van uw horecabedrijf. Uw bedrijf verstoort niet de openbare orde.
- Het bestemmingsplan staat toe dat er horecabedrijven in het gebied zijn.
- U vult een Bibob-formulier in.
- Wij beoordelen met de Bibob-toets of er een risico bestaat dat de vergunning gebruikt gaat worden voor criminele activiteiten.
Binnen 8 weken hoort u van de gemeente of u de vergunning krijgt. De gemeente kan deze termijn met maximaal 8 weken verlengen.
De politie ziet toe op de naleving. De gemeente gebruikt de exploitatievergunning om snel maatregelen te treffen in gevallen waar de openbare orde in geding is. Het is soms mogelijk om de vergunning in te trekken en het pand te sluiten.
Drank -en Horecavergunning
Wilt u alcoholhoudende dranken schenken? Dan heeft u ook een drank- en horecavergunning nodig.